Social

#majorare punct pensie #cerere sindicate #bogdan hossu

Sindicatele cer majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut

Sindicatele solicita acordarea retroactiva a pensiilor majorate, astfel incat pensionarii sa beneficieze de la 1 ianuarie 2009 de cresterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, a declarat, vineri, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Suntem de acord chiar si cu plata in transe a acestei diferente, astfel incat pensionarii sa beneficieze chiar de la 1 ianuarie de majorarile anuntate de noul guvern", a precizat Hossu. Totodata, comisia a stabilit ca "salariile celor care lucreaza in companii de stat sau in companii cu capital majoritar de stat sa creasca doar in raport cu inflatia, iar majorarile salariale ale bugetarilor sa creasca diferentiat, astfel incat cei cu salarii mici sa beneficieze de cea mai mare majorare, iar cei cu salarii mari, de cat mai putin", a declarat la finalul discutiilor de la ministerul Muncii, presedintele Cartel Alfa.

Ministrul Sarbu amintise, miercuri, ca "punctul de pensie va creste in luna imediat urmatoare datei la care se va publica in Monitorul Oficial legea bugetului de asigurari sociale". Hossu a adaugat ca salariile bugetarilor ar putea creste in acest an in doua transe , cel mai probabil in martie-aprilie si apoi in septembrie-octombrie.

Liderul sindical a mai spus ca una dintre masurile propuse de comisia anticriza reunita la Ministerul Muncii vizeaza prelungirea duratei de acordare a ajutorului de somaj la 12 luni pentru toate persoanele care vor fi disponibilizate in acest an si acordarea de tichete de vacanta drept masuri de protectie sociala .

Totodata, Hossu a adaugat ca reprezentantii comisiei sociale au cazut de acord ca ajutorul de somaj sa fie primit timp de trei luni la valoarea de 75% din salariu, dar venitul care va fi luat in calcul sa nu depaseasca salariul mediu brut pe economie. In plus, reprezentantii sindicatelor, patronatelor si Ministerului Muncii au cazut de acord ca masura ce viza acordarea unei pensii minime de 350 lei sa nu mai faca parte din pachetul de revendicari cu care se vor prezenta la discutiile cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Hossu a adaugat ca se asteapta ca numai din partea comisiei anticriza ce vizeaza masuri de protectie sociala sa fie stranse 150 de propuneri cu care sa se prezinte la negocierile cu ministrul de Finante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea