Social

Sindicalistii romani merg la euro-proteste

Sindicalistii romani isi striga nemultumirile in Europa. Confederatia National Sindicala Cartel Alfa a anuntat astazi ca aproximativ o suta de reprezentanti ai organizatiei vor participa, sambata, la Ljubljana, la un miting organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor, unde vor protesta fata de politicile de moderare salariala adoptate de statele Uniunii Europene.

Delegatia sindicala din Romania va fi condusa de presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu , si de vicepresedintele organizatiei, Patru Dandea, si va pleca spre capitala Sloveniei sambata dimineata, din Arad.

Sindicalistii romani vor participa la euro-mitingul organizat de Confederatia Europeana a Sindicatelor cu ocazia intalnirii ministrilor de finante europeni (ECOFIN). Sambata, la Ljubljana, sunt asteptati 20.000 de sindicalisti , care isi vor exprima nemultumirea fata de politicile de moderare salariala adoptate de UE.

Reprezentantii confederatiei sindicale romane au declarat in urma cu doua saptamani, ca, in tara noastra ponderea salariilor in PIB este in continua scadere, tendinta care se observa in toate statele membre UE.

Sindicalistii considera ca scaderea ponderii salariilor in PIB-ul Romaniei a condus la situatia in care profitul realizat de intreprinderi, in 2007, a fost cu peste 16 miliarde euro mai mare decat suma incasata de salariati ca plata pentru munca pe care o depun.

Potrivit Cartel Alfa, incepand cu anul 2001, ponderea salariilor in PIB a scazut in 19 state europene si a crescut in numai opt. Cele mai importante scaderi, cu zece procente, s-au inregitrat in Polonia, Romania si Luxemburg, urmate de Germania, Slovacia si Spania, in timp ce singurele cresteri ce au depasit 3% au fost inregistrate in Cipru si Lituania.

Un alt motiv pentru care sindicalistii europeni vor protesta este si valoarea salariului minim pe economie, care este foarte scazuta in citeva tari mediteraneene si in noile state membre, ceea ce a marit numarul lucratorilor care traiesc sub pragul saraciei.

De asemenea, sindicalistii sustin ca discriminarea salariala intre femei si barbati continua sa fie semnificativa la nivelul statelor UE si s-au facut putine progrese pentru eliminarea acestui tip de discriminare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea