Social

Sindicalistii din administratie, in greva japoneza

A inceput sezonul grevelor. Aproximativ 42.000 de functionari publici afiliati la Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie ( FNSA ) au inceput in aceasta dimineata o greva japoneza de doua ore in semn de protest fata de salariile propuse de Executiv. Sindicalistii anuntasera aceasta masura de protest inca de la inceputul anului. Reprezentantii federatiei au anuntat ca la nivel national, aproximativ 42.000 de sindicalistii din administratia publica locala, finante, munca, protectie sociala si statistica afiliati la federatie au inceput greva japoneza. Aceasta a debutat la ora 8.30 si va dura pana la 10.30 iar insemnul de greva va fi faptul ca functionarii vor purta pe brate banderole albe. Protestul de astazi va fi urmat joi de o greva de avertisment de doua ore. Principalul motiv invocat de sindicalisti se leaga de faptul aca acestia nu au fost invitati la negocierile privind cresterile salariale ale functionarilor publici si ale personalului contractual din administratie pe anul 2008. Potrivit acestora, cresterea salariala de 4,5 la suta propusa de Executiv nu poate fi acceptata, fiind sub rata inflatiei prognozata pentru 2008. In plus, reprezentantii federatiei au anuntat ca vor da in judecata Executivul pentru ca functionarii publici nu sunt tratati la fel, ci mai degraba discriminatoriu, in acest sens fiind anuntata si intentia de sesiza Consiliul National de Combatere a Discriminarii cu privire la tratamentul discriminatoriu aplicat de Guvern diferitelor categorii de salariati si diferitelor organizatii sindicale. Aceste masuri au fost hotarate de Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie la inceputul acestei luni, dupa ce federatia a intrat in conflict de munca in data de 14 ianuarie.

Confederatiile sindicale ameninta cu greve

Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt promovarea legii salarizarii functionarilor publici si a personalului contractual prin care sa se asigure o crestere salariala de 30 la suta, suspendarea aplicarii incompatibilitatilor prevazute de lege pana cand acestea vor fi compensate prin salarii, precum si distribuirea biletelor de odihna direct federatiei. Insa sindicalistii din administratie nu sunt singurii care aplica metoda protestelor. Si sindicalistii din industria petrochimica, cei din educatie si cei din domeniul sanatatii au anuntat ca vor incepe actiuni de protest. Functionarii publici au fost deja in greva japoneza in urma cu o saptamana, peste 65 de mii de membrii ai SedLex purtand banderole albe, semn al grevei japoneze, timp de doua ore la inceputul saptamanii trecute. La randul sau, si Confederatia sindicala "Cartel Alfa" a cerut Guvernului elaborarea urgenta a unui legi privind sistem unitar de salarizare in domeniul bugetar, apreciind ca asa cum este practicata in prezent, politica salariala in sectorul public este "o sursa continua de incurajare a coruptiei". Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea