Social

Sicilia se vrea independenta

Dreapta insulara, intitulata "Miscarea pentru Autonomie ", militeaza pentru emancipare fata de Roma si are mari sanse sa castige alegerile regionale

Precedentul Kosovo continua sa produca efecte neasteptate. Dupa ce a alimentat sperantele de independenta ale multor comunitati etnice de pe teritoriile nationale, da apa la moara si unor proiecte politice mai vechi, cum se intampla acum in Sicilia . Emanciparea fata de Roma a devenit platforma politica in insula.

Campania pentru alegerile presedintiei Regiunii Sicilia - desfasurate la 13 aprilie, in aceeasi zi cu cele legislative - au readus in actualitate problema independentei insulei. In ultimele decenii, aceasta a fost fieful partidelor de dreapta, iar in acest an formatiunea "Miscarea pentru Autonomie" (MPA), condusa de medicul Raffaele Lombardo, este data ca favorita in preferintele alegatorilor.

Aceasta mizeaza pe cartea autonomiei si, in perspectiva, intentioneaza sa asigure formatiunii sale politice un rol similar celui jucat de Liga Nordului (separatista si xenofoba), condusa de Umberto Bossi. Lombardo a reusit sa faca un adevarat tur de forta in acest sens: l-a convins pe Silvio Berlusconi sa-l desemneze drept unic candidat al propriei formatiuni, "Poporul Libertatii", la alegerile pentru postul de presedinte al Regiunii Sicilia. In schimb, "Miscarea pentru Autonomie" l-ar putea ajuta pe Berlusconi sa castige fotolii de senatori in regiuni precum Calabria sau Campania, unde stanga este majoritara.

Promotorul independentei - relatii nepotrivite cu Mafia

Raffaele Lombardo este acuzat de adversarii politici ca este un continuator al clientelismului politic promovat de succesorul sau, Salvatore Cuffaro. La sfarsitul lunii ianuarie, acesta din urma a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru ca a ajutat mai multi mafioti sa se sustraga unei anchete judiciare. Condamnarea a adus dupa sine demisia lui Cuffaro.

In ciuda suspiciunilor ca, exact ca si predecesorul sau, mentine relatii nepotrivite cu gruparile mafiote din sudul Peninsulei, el este totusi preferatul sicilienilor. Necazurile liderului MPA cu justitia au inceput inca din 1992, cand a fost arestat pentru abuz in serviciu, dar eliberat in urma apelului.

In 1994, a fost implicat intr-un scandal de coruptie si arestat din nou, fiind acuzat ca, in calitate de deputat al Regiunii Sicilia, a favorizat reprezentanti ai N’drangheta sa obtina contracte pentru renovarea unor spitale din Catania , in valoare de peste patru milioane de euro. In 1999, dupa rejudecarea procesului, Lombardo s-a reintors in politica si a devenit europarlamentar pentru crestin-democratii de centru. La alegerile legislative din 2006, liderul MPA s-a aliat cu Umberto Bossi si a semnat un Pact pentru Autonomie cu Liga Nordului.

Unitatea Italiei - "artificiala"

Ca si Bossi, Lombardo considera ca unitatea Italiei este artificiala, "un act violent dorit de casa de Savoia si pus in practica in mod brutal de Garibaldi". Sicilia dispune de un statut de autonomie inca din 1947, dar, explica liderul MPA, "statutul nu este nimic fara o mare forta politica regionala care sa il concretizeze". Alaturi de Liga Nordului, Lombardo impartaseste ideea federalismului, "pentru a ajuta Sudul sa reduca din prapastia economica si sociala care se adanceste intre cele doua Italii".

O armata pentru separarea insulei

In septembrie 1942, a luat nastere Miscarea pentru Independenta Siciliei, la care au aderat diversi reprezentanti ai spectrului politic, printre ei aflandu-se socialistul Antonio Canepa. Acesta a devenit ulterior comandantul asa-numitei Armate Voluntare pentru Independenta Siciliei (EVIS), o adevarata formatiune paramilitara separatista. In primavara lui 1946, a fost semnat acordul cu statul italian, prin care insulei i s-a acordat "autonomia speciala", iar EVIS s-a autodizolvat.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea