Social

#sfantul gavriil # sfantul mihail # sarbatoare azi #sarbatoare mare #Sfintii Mihail si Gavriil #traditii #superstitii #sfintii mihail si gavril

Sfintii Mihail si Gavriil 2021: Traditii si superstitii! Ce Nu trebuie sa faci astazi daca vrei sa tii ghinionul la distanta

In fiecare an, pe 8 noiembrie, romanii ii praznuiesc pe Sfintii Mihail si Gavriil. Cei doi arhangheli purtatori de sabie ca simbol al biruintei.  In calendarul popular, soborul celor doi sfinti se serbeaza trei zile, in 8, 9 si 10 noiembrie. Prima zi se numeste capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.

 

Despre Arhanghelul Mihail se stie ca este conducatorul ostilor ceresti-ingeresti, iar despre Arhanghelul Gavriil stim ca este vestitorul Fecioarei Maria ca va naste pe Mantuitorul lumii, pruncul Iisus.

Cui trebuie sa-i urezi “La multi ani!”

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt cei mai cunoscuti in traditia bisericii Ortodoxe, ei fiind totodata si patroni spirituali ai Jandarmeriei Romane.

Nu este de mirare ca multi dintre romani le poarta numele. Prin urmare daca cunosti pe cineva cu numele Mihail, Gavriil, Mihai, Mihaela, Michi, Misa, Mihaita, Misu, Mihnea, Mihaila, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabita, Gavril, Gavrila sau alte derivate ale acestora, nu uita sa ii urezi “La multi ani!”. 

Traditii se Sfintii Mihail si Gavriil 

Conform traditiei, in ajunul sarbatorii se imparte de pomana sufltelor mortilor, aceste ofrande numindu-se popular “Mosii de Arhangheli”.

Un vechi obicei spune ca de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavriil se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei trecuti in nefiinta fara lumanare sau disparuti in imprejurari naprasnice.

Altfel, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se facea marea pomenire pentru toti mortii din familie.

Prin unele zone din Transilvania se coace, de Sfintii Mihail si Gavriil, turta aretilor, aretii fiind numele berbecilor despartiti de oi. In aceasta zi aretii se impreuna din nou cu oile, iar turta din grau sau din porumb , gata coapta si rumenita, se arunca intre oi.

Superstitia spune ca daca, aceasta turta, va cadea cu fata in sus, oilor le va merge bine cand vor fata, daca insa va cadea cu fata in jos, se spune ca le va merge rau.

Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil se serbeaza fiindca ei iau sufletele oamenilor cand mor.

Ce sa NU faci astazi, sub niciun chip

De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli va avea parte de ghinioane tot restul anului si ii este sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Sfintii Mihail si Gavriil

Sfantul Arhanghel Mihail este reprezentat in iconografie in haine de ostas, avand in mana o sabie de foc. Este randuit de Dumnezeu ca dreptatea Sa sa biruiasca in istoria mantuirii. El este cel care, in momentul caderii unor ingeri a strigat: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!", restabilind ordinea. Potrivit Traditiei, la judecata de la sfarsitul chipului acesti lumi, mortii vor invia la glasul trambitei sale.

Sfantul Arhanghel Gavriil este purtatorul vestii milei dumnezeiesti fata de oameni. El a vestit ca Fiul lui Dumnezeu Se va intrupa din Fecioara Maria pentru mantuirea neamului omenesc.

In icoane apare in vesminte sacerdotale, purtand in mana ori un crin, semnul vestii celei bune, ori o sfera cu insemnele lui Hristos, aratand ca el este mesagerul mantuirii umanitatii.

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, pe care Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 8 noiembrie, sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Romane. Motivul pentru care Jandarmeria Romana i-a ales pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sa ii ocroteasca este faptul ca cei doi conducatori ai ostilor ceresti sunt simboluri ale luptei impotriva raului.

Troparul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Mai-marilor Voievozi ai ostirilor ceresti, rugamu-va pe voi noi, nevrednicii, ca prin rugaciunile voastre sa ne acoperiti cu acoperamantul aripilor maririi voastre celei netrupesti, pazindu-ne pe noi, cei ce cadem cu dinadinsul si strigam: Izbaviti-ne din nevoi, ca niste Mai-mari peste cetele Puterilor celor de sus.

Condacul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Mai marilor Voievozi ai lui Dumnezeu, slujitorilor Dumnezeiestii Slave, povatuitorii oamenilor si Capeteniile ingerilor, cereti pentru noi ceea ce este de folos si mare mila, ca niste mai mari Voievozi ai celor fara de trup.

Sursa foto: cancan.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea