Social

#sfantul nicolae #obiceiuri #traditii #superstitii

Sfantul Nicolae – traditii si superstitii. Ce cadouri aduc ghinion daca sunt daruite in aceasta zi

Sfantul Nicolae este sarbatorit anual, pe 6 decembrie. In acesta zi, Mos Nicolae este cel care le aduce copiilor jucarii, dulciuri, sau o nuielusa, in cazul in care nu au fost cuminti.

Potrivit povestilor din popor, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, imbracat in straie albastre si purtand o barba mare, alba.

Se spune ca atunci cand ninge in ziua de Sfantul Nicolae, Mosul isi scutura barba. In schimb, daca nu ninge, se spune ca Mosul a intinerit. 

Pe vremuri, oamenii de la tara, puteau prevesti ce va aduce noul an, pe baza vremii din aceasta zi. Astfel, se spunea ca daca va ninge in ziua de Sfantul Nicolae, urmeaza un an cu roade bogate si gradini pline de fructe si legume. In schim, daca nu va ninge, urmeaza un an saracacios din punct de vedere al roadelor.

In unele zone ale tarii, in ziua de Sfantul Nicolae, daca exista zapada curata, se formeaza un bulgare care se aduce in casa si se lasa sa se topeasca. Apa rezultata se pune in glastrele din casa pentru a feri familia de ghinioane si pentru a le permite sa petreaca iarna cu bine.

In aceasta zi, se aduc in casa crengute de mar, care se pun in apa. Se spune ca daca acestea vor inmuguri pana in ziua de Anul Nou, anul care urmeaza va fi unul plin de noroc pe toate planurile pentru familie.

In Muntenia, pe 5 decembrie, in ajun de Sfantul Nicolae, fetele se aduna in casa in care o fata vrea sa se marite si pregatesc placinte. La 9 fix, vin baietii din sat si petrec impreuna in ajunul de Sfantul Nicolae. 

Nu oferi aceste cadouri de Mos Nicolae! Aduc numai ghinioane

De Mos Nicolae, sub nicio forma nu trebuie sa oferi in dar obiecte ascutite, truse de cosmetica sau obiecte de culoare neagra, dar si fulare sau cravate. Se spune ca toate acestea sunt aduc ghinioane atat celor care le ofera cat si celor care le primesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea