Social

#obiceiuri #sfantul ioan #traditii #superstitii #sfantul ioan botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul. Traditii si superstitii de care sa tii cont

In fiecare an, pe 7 ianuarie, este sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul. Sarbatoarea de Sfantul Ion mai este cunoscuta si sub numele de “Sant-Ion”, “Inaintemergatorul Domnului” sau “Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul”.

In aceasta zi, aproximativ doua milioane de romani isi sarbatoresc onomastica. Numele Sfantului Ioan Botezatorul este purtat de 1.951.971 de romani, dintre care 1.420.774 de barbati si 531.197 de femei. Dintre romancele care isi serbeaza astazi onomastica 371.486 se numesc Ioana, 141.000, Ionela, 11.290, Nela, iar 6.726. Ionelia.

Cei mai multi barbati, mai exact 514.865, poarta numele Ioan, 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionut. La acestia se adauga aproximativ 145.000 de romani care se numesc Ionel si peste 26.000 care poarta numele Nelu sau Ionica.

Sfantul Ioan Botezatorul: ce este bine sa faci in aceasta zi

Odata cu aceasta sarbatoare se incheie, in mod oficial, perioada Sarbatorilor de Iarna.

Potrivit traditiei, ziua de Sfantul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleste in aceasta zi va fi trist tot timpul anului.

Tot in traditia populara se spune ca pe 7 ianuarie este bine sa petreci, caci prin aceasta sarbatoare Dumnezeu fereste gospodariile de foc si de fiare salbatice. Cine nu se bucura in aceasta zi va fi trist tot anul!

In aceasta zi NU trebuie sa bei vin rosu, deoarece acesta aminteste de martirajul Sfantului Prooroc Ioan, care a murit in numele credintei sale. Se bea vin alb, sfintit mai intai la biserica.

Citeste si: Rugaciunile pe care trebuie sa le spui de Sfantul Ioan Botezatorul  pentru a te proteja de rele

In ziua de Sfantul Ioan Botezatorul exista obiceiul “Iordanitul femeilor”,  care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se aduna la o gazda, unde aduc fiecare alimente si bautura, apoi petrec pana dimineata, spunand ca se “iordanesc”.

Acest obicei este practicat in Muntenia si Dobrogea, mai precis in judetele Buzau, Braila, Vrancea, Constanta, Tulcea.

“Se crede ca in aceasta zi femeile sunt mai puternice decat barbatii lor carora nu le gatesc nimic si pe care nu-i ajuta in gospodarie. Ele se aduna acasa la o “gazda”, fac o petrecere cu lautari fara sa-i cheme si pe barbati, iar cand ies pe ulita ii prind pe barbatii intalniti intamplator si le cer cate o vadra de vin ca rascumparare, altfel ii arunca in rau sau ii “iordanesc” stropindu-i cu apa”, explica etnologul Maria Golban somlea pe blogul sau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea