Social

# traditii sfantul dumitru #sfantul dumitru

Sfantul Dumitru: Traditii si superstitii!

Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, sau mai cunoscut in popor si ca Sfantul Dumitru, a fost un invatator al credintei lui Iisus Hristos, din secolul al III-lea.

Sarbatorit pe data de 26 octombrie, Sfantul Dumitru vine cu o serie de traditii populare stravechi. Una dintre ele spune ca in aceasta zi caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa-si arate coltii. Credinta populara sustine ca Sfantul usuca toate plantele si dezfrunzeste codrul, fiind cel care "descuie iarna". 

"In Ajunul sarbatorii se aprind focuri, focurile lui Samedru, peste care sar copiii pentru a fi sanatosi tot anul. Batranii satului spun ca focul alunga fiarele. Dupa ce acesta este stins, taranii arunca un carbune in gradina ca aceasta sa primeasca putere de a rodi", spun specialistii in Etnografie si Folclor de la Muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Focul are rol purificator si protector, aparand impotriva relelor, necazurilor si tinand la distanta fiarele codrilor. In satul romanesc se crede totodata ca si mortii vin sa se incalzeasca la aceste focuri.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra, arata site-ul romaniatv.net.

Tot in noaptea de Sfantul Dumitru trebuie urmarit si cerul. Daca luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra si cu multa zapada.

Tot de sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie se leaga si un obicei prin care fetele necasatorite isi pot afla numarul petitorilor care le vor trece pragul casei parintilor pentru a le cere mana. Tinerele trebuie sa duca la biserica un manunchi de fire de busuioc pe care preotul sa il sfinteasca, apoi sa agate buchetelul la o oglinda. Se spune ca numarul celor care ii vor face tinerei curte dorind sa o ia de sotie este egal cu numarul celor care vor observa busuiocul agatat la oglinda.

Se mai spune si ca cei care vor pazi cu sfintenie aceasta sarbatoare vor fi feriti de boli si ghinion.

Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultimele 6 luni achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea