Social

#sfantul dumitru #traditii #superstitii

Sfantul Dumitru 2021 - traditii si superstitii! Ce sa NU faci astazi

In fiecare an, pe 26 octombrie, romanii celebreaza ultima dintre cele mai importante sarbatori ale toamnei. Sfantul Dumitru este si una dintre cele mai mari sarbatori de peste an. Prin urmare nu este de mirare ca de-a lungul timpului s-au format in jurul acesteia o serie de traditii si superstitii.

 

Una dintre superstitiile in care oamenii inca cred spune ca in aceasta zi caldura intra in pamant, iar gerul incepe sa-si arate coltii. Credinta populara sustine ca Sfantul usuca toate plantele si dezfrunzeste codrul, fiind cel care “descuie iarna”. 

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi asaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra, potrivit romaniatv.net.

Tot de sarbatoarea Sfantului Mucenic Dimitrie se leaga si un obicei prin care fetele necasatorite isi pot afla numarul petitorilor care le vor trece pragul casei parintilor pentru a le cere mana. Tinerele trebuie sa duca la biserica un manunchi de fire de busuioc pe care preotul sa il sfinteasca, apoi sa agate buchetelul la o oglinda. Se spune ca numarul celor care ii vor face tinerei curte dorind sa o ia de sotie este egal cu numarul celor care vor observa busuiocul agatat la oglinda.

Pe 26 octombrie, Sfantul Mare Mucenic Dumitrie se pomenesc mortii si cei ramasi in viata dau de pomana coliva si colaci in forma de cruce pentru sufletele celor adormiti.

Se mai spune si ca cei care vor pazi cu sfintenie aceasta sarbatoare vor fi feriti de boli si ghinion.

Ziua Sfantului Dumitru mai este cunoscuta in popor si ca Zi a Soroacelor. Este important ca aceasta zi sa te gaseasca cu toate datoriile si imprumuturile din ultima jumatate de an achitate. In caz contrar, se poate sa le dai inapoi dublu.

Ce sa NU faci de Sfantul Dumitru daca vrei sa-ti mearga bine

Exista si o serie de lucruri pe care, potrivit stramosilor, nu trebuie sa le faci in aceasta zi sfanta daca vrei sa tii ghinioanele si relele la distanta. Acestea sunt inca respectate cu sfintenie in anumite zone ale tarii.

Se spune ca nu ai voie sa folosesti pieptenele in ziua de Sfantul Dumitru, altfel vei atrage necazuri si primejdii.

In Bucovina se spune ca cine seamana usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.

Fiind o sarbatoare cu cruce rosie, este interzis sa speli, sa cosi sau sa faci orice are legatura cu treburile casnice, inclusiv prepararea mancarii la cuptor.

Cine a fost Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir

Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe data de 26 octombrie. A trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic. Dupa moartea tatalui sau a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat. In vremea aceea, crestinii erau trimisi sa lupte cu gladiatorii. In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor - un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase. Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: "Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi". Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.

Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea