Social

#sfanta maria #obiceiuri #traditii #sarbatoare

Sfanta Maria! Traditii si superstitii de care sa tii cont in aceasta zi sfanta

In fiecare an, pe 15 august, romanii o sarbatoresc pe Sfanta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de romani isi serbeaza onomastica de Sfanta Maria. Mai mult de jumatate sunt femei care poarta numele de Maria carora li se alatura cele botezate Mariana si Marinela dar si cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Marioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

In aceasta zi se impart struguri si prune. 

Se spune ca daca infloresc trandafirii de Sfanta Maria, toamna va fi una lunga si calduroasa.

Sarbatoarea cunoscuta si ca Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sarbatori din calendar. Aceasta sarbatoare aduce cu ea o serie de traditii si superstitii pe care credinciosii le iau in serios chiar si in zilele noastre.

In aceasta zi nu se lucreaza. Gospodarii care lucreaza in aceasta zi sfanta vor avea parte numai de ghinioane. Vitele si animalele se vor imbolnavi iar gospodaria se va destrama.

Oamenii merg la biserica unde inalta rugaciuni Fecioarei Maria. Fetele de maritat se roaga pentru un "ursit" bun, femeile pentru gospodarie, iar barbatii pentru recolte bogate.

De Sfanta Maria Mare, fetele nemaritate trebuie sa poarte in san un fir de feriga (cunocuta ca naprasnic in unele zone) si sa se roage la icoana Maicii Domnului, tinand candela aprinsa.

Inteleptii satului sunt cei care, conform traditiei, trebuie sa imparta flori de naprasnic tinerelor fete pentru a le ajuta sa isi gaseasca un bun crestin ca sot.

De Sfanta Maria Mare, fetelor le este interzis sa isi taie parul si sa-l arunce la gunoi. De asemenea, este interzis scaldatul in ape curgatoare.

In aceasta zi, sub niciun chip nu trebuie sa aprinzi focul, deoarece gospodaria va pieri arsa. Din aceasta cauza mamele nu gatesc, pentru a-si feri gospodaria si copii de boli si necazuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea