Social

Sezon compromis pe litoral

Turismul de pe litoralul romanesc risca sa fie compromis in aceasta vara din cauza licitatiilor pentru concesionarea plajelor care au fost organizate prea tirziu.

Aproape 40% din litoralul romanesc risca sa ramina neamenajat dupa ce autoritatile au organizat deja doua runde de licitatii. Sapte zone de plaja scoase la licitatie de Directia Apelor Dobrogea Litoral au ramas tot neofertate si dupa cea de-a doua strigare. Acestea sint: Navodari I, Cordon litoral Eforie Nord - Eforie Sud, Eforie Sud, Tuzla, Olimp I, Cap Aurora si Mangalia.

In plus, pentru sectoarele Navodari IV, Venus I si II a fost depusa doar cite o oferta. Daca nu vor fi inchiriate de operatori sau va fi o singura oferta, statul va administra plajele considerate de investitori neinteresante, ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Totodata, o parte dintre zonele de plaja adjudecate au fost cistigate de firme care nu au nici o legatura cu turismul. Astfel, licitatia pentru sectoarele Navodari III, Mamaia VIII, Constanta II, Eforie Nord I si 2 Mai a fost cistigata de SC Romned Port Operator SA, care desfasoara activitate portuara.

Mai multe plaje au fost cistigate de operatori care nu au experienta. In celelalte tari, operatorii hotelieri sint cei care administreaza plajele. Speram sa se invete ceva din privatizarea bazei hoteliere, cind au fost cumparate foarte multe hoteluri de operatori care nu aveau legatura cu turismul, ceea ce a dus la degradarea lor, ne-a declarat Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.

Acesta a mai sustinut ca autoritatile trebuiau sa organizeze licitatia pentru inchirierea plajelor la sfirsitul sezonului estival de anul trecut, si nu la inceputul acestui sezon, pentru ca operatorii sa aiba timp sa le amenajeze corespunzator.

Sezonul ar putea fi compromis

Ar fi dezastruos sa te duci in concediu la mare si sa gasesti o plaja neamenajata. Imaginea de debut nu este una promitatoare, considera Mircea Draghici. Potrivit acestuia, chiar daca sezonul estival a inceput deja, plajele sint in paragina, iar agentiile de turism nu stiu ce pachete turistice sa pregateasca. In plus, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rijnita, este de parere ca autoritatile fac experimente pe litoralul romanesc.

De aproape zece ani, guvernantii fac experimente pe plajele romanesti. Tot de atita timp administrarea plajelor este un dezastru. Culmea e ca toate schimbarile se fac la inceput de sezon. Nu e ceva normal, mai spune Mihai Rijnita.

Autoritatile nu dau doi bani pe litoral

Aproape jumatate din litoralul romanesc este in pericol sa fie inghitit de mare, potrivit expertilor. Eforie Nord, Eforie Sud, Cap Aurora si Venus necesita investitii foarte mari. Autoritatile ar trebui sa faca diguri de protectie in larg si sa consolideze plaja, altfel riscam sa pierdem si ceea ce a mai ramas, ne-a explicat Mihai Rijnita. In prezent, litoralul romanesc are o lungime de doar 245 de kilometri. Pentru comparatie, litoralul bulgaresc are aproximativ 380 de kilometri si e amenajat in proportie de 80%.

Olimp si Mamaia, cele mai disputate plaje

Pentru Olimp II, Mamaia IV si V, plajele cu cele mai multe oferte, firma cistigatoare este SC Perla Majestic. La Navodari II, plaja va fi administrata de SC Sabin Tour SRL, iar sectoarele de la Mamaia I, II si VII au fost cistigate de SC C&D Impex Trading SRL. De asemenea, au fost si firme care au cistigat licitatia numai pentru un sector de plaja. In acest fel, sectorul Navodari II va fi administrat de SC Sabin Tour SRL, iar sectorul Neptun I va fi gestionat de SC Diro General Group.

Nici o plaja romaneasca la standarde internationale

Nici o plaja romaneasca nu indeplineste conditiile internationale de calitate pentru a fi inclusa in programul Blue-flag. Pentru ca o plaja sa primeasca aceasta recunoastere trebuie sa aiba nisipul foarte pur, adica cernut cu masini speciale, apa sa nu fie poluata, sa fie purificata - adica sa fie tratata zilnic cu substante. In plus, agentii operatori sint obligati sa faca permanent analiza apei.

Totodata, securitatea zonei este foarte importanta: fiecare sector de 200 de metri de plaja trebuie sa aiba cite un supraveghetor si un salvamar. Anul acesta, in august, va veni o echipa de experti care vor monitoriza plajele de la noi. Poate vom reusi sa obtinem si noi Blue-flagul. Avem cinci plaje propuse pentru Blue-flag, a declarat Mihai Rijnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere. Bulgaria are deja aproximativ 14 zone de plaja atestate conform normelor internationale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea