Social

Sex minor, stire majora

Scena violenta petrecuta acum citeva zile intr-un liceu din Capitala, cind o eleva a fost injunghiata de prietenul ei, a constituit materialul perfect pentru televiziuni. Cele mai multe dintre ele s-au multumit sa utilizeze ingredientele de rating, singe, sex, minori. Foarte putine au trecut de stirea senzationala, spre dezbatere.

Scenariul a fost prezentat in media romaneasca la fel ca la teatru, programul avind trei acte: accidentul, urmarirea si prinderea agresorului. Suculenta stirii a stat insa si in personajele sale: un infractor cuprins de remuscari si o victima de 17 ani, nu tocmai inocenta, alaturi de parinti razbunatori, profesori semivinovati si elevi alarmati. Daca accidentul nu a putut fi prins in direct, televiziunile au avut grija sa prinda insa arestarea, lacrimile, marturisirile. E un subiect din aria senzationalului, iar experienta ne-a aratat ca da, violul aduce rating. Ele se intimplau si inainte, dar erau ascunse, pentru ca in societatea multilateral dezvoltata nu era voie sa se intimple asemenea derapaje. Acum e normal sa le aduci la cunostinta publicului, dar fara sa le transformi intr-un spectacol, explica analistul media Radu Paraschivescu.

Scenariile groazei

Violenta extrema intr-un liceu din Capitala. O eleva de 17 ani a fost injunghiata de prietenul ei chiar in biroul directorului institutiei de invatamint, incepe emisiunea Focus, de la ora 18.00. La PRO TV, violenta extrema devine cruzime fara margini si o scena teribila, iar televiziunea publica merge pina la un episod demn de filmele de groaza. Antena 1 avanseaza la inceput ideea unei rafuieli intre iubiti, B1 TV pastreaza tonul unui fapt divers, in timp ce Antena 3 si Realitatea TV prezinta evenimentul din perspectiva violentei si a sexualitatii in scoala romaneasca. Relatarile de la fata locului au, cu putine exceptii, aerul unor romane politiste . Reporterii descriu cronologia evenimentelor cu detaliile pe care le-ar putea da numai un martor ocular si se lanseaza intr-o serie de speculatii si presupuneri psihologice. Constantin Groza s-a dezlantuit cu o furie pe care numai gelozia o poate provoca si si-a atacat iubita cu mai multe lovituri de cutit, sustine reporterul Prima TV, in timp ce colegul lui din Pache Protopopescu citeste in gindurile fetei: Antoaneta nu se astepta sa se termine totul atit de prost. Antoaneta e desfigurata, dar la fel e si imaginea scolii unde s-a intimplat atacul, crede si reporterul Observatorului.

In ce stare era agresorul?

Intrebarile s-au rotit in jurul vinovatului si au fost adresate profesorilor, parintilor, secretarilor din Ministerul Educatiei: Va simtiti vinovata?, Cine este de vina, Ce veti face?. Din studio, Gabriela Vrinceanu Firea incearca sa ia pulsul atmosferei printr-o serie interogatorie de genul: Cum a reactionat agresorul in momentul cind a aparut politia?, Cum s-a purtat pe tot timpul interviului agresorul? In ce stare era?. Titlurile principalelor jurnale de stiri nu au ignorat variantele umoristice - Din dragoste, folclorice - De la scoala la spital (Realitatea TV) sau detectivistice - Inca in libertate (Prima TV), Agresorul nu a fost prins (TVR 1), Agresorul inca liber (Antena 3). Ultima parte a scenariului a lasat televiziunile fara inspiratie. Antena 1, PRO TV si televiziunea publica au dat acelasi titlu, Agresorul a fost prins, in timp ce Realitatea TV a titrat Grozea cu catuse.

Politia in direct

Arestarea a fost spectaculoasa si s-a petrecut in direct, la Observator. Reporterul Andreea Pana l-a convins pe agresor sa ii acorde un interviu in exclusivitate, timp in care l-a prins si politia. Pe Constantin Grozea l-au costat remuscarile care l-au cuprins dupa ce si-a injunghiat prietena. In cursul zilei de ieri, nemaisuportind gindul ca i-a facut rau acesteia, Constantin Grozea i-a trimis un sms in care isi cerea iertare pentru raul pe care i l-a facut. Sms-ul respectiv a ajuns si pe mina presei care, pornind de la numarul de telefon al expeditorului, a reusit sa dea de Constantin Grozea si sa-i propuna un interviu. Acesta a acceptat fara a sti ca, in acelasi timp, a fost alertata si politia, relateaza scena reporterul TVR.

Violenta si salariile profesorilor

Subiectul nu a constituit insa doar un pretext pentru relatarile dramatice. Miza lui a stat si in dezbaterea unor teme sociale precum violenta si sexualitatea in scoli. Au mers pe aceasta abordare Realitatea TV si Antena 3. Nu este primul caz de violenta in scoli, nu este nici prima data cind descoperim ca in unitatile de invatamint intra oricine, cu orice asupra sa. Discutiile au ajuns insa, in stilul traditional romanesc, la greva si la salariile profesorilor sau la programa scolara . Fiecare dintre incidentele de pina acum, care culmineaza cu cel de astazi, arata cit de profunda este criza din sistemul de educatie. Dar mai ales ca ea nu se rezuma nici pe departe la salariile profesorilor, dotarea precara si programa prea incarcata, se ridica semnalul de alarma la Realitatea TV.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea