Social

#colectare mobila #protejare mediu inconjurator #salvare planeta #reciclare

Serviciile de colectare mobila ne salveaza portofelul si planeta

Numai in Romania se arunca anual mii de canapele uzate si zeci de mii de scaune de birou. Cand cineva cumpara o noua etajera de la IKEA, cea veche ajunge de obicei in strada, chiar daca este inca destul de buna. Iar atunci cand companiile isi inlocuiesc mobilierul uzat, mai putin de jumatate din articole sunt refolosite. Restul ajunge in gropile de gunoi.

 

Dar aceste statistici nu se resimt doar in portofelul nostru. Stiai ca fabricarea si distributia din industria mobilei genereaza o mare parte din emisiile de carbon pe care le inspiram? Cercetarile arata ca cei mai mari producatori de mobilier din Europa si-ar putea indeplini toate obiectivele de sustenabilitate daca produsele lor ar dura cu doar 19% mai mult! Asa ca in loc sa cumparam cate ceva nou in fiecare sezon, poate am putea sa ne revizium obiceiurile de consum. De la saltele, la comode si pana la scaunele de bucatarie, putem alege piese modulare, reparabile sau reciclabile, sau marci longevive, care includ garantii pe termen lung.

Cum se desfasoara colectarea de mobila?

Cele mai recente trenduri eco indeamna la reconditionarea si reutilizarea obiectelor din casa. Au aparut deja si la noi firme care promit sa dea o viata noua lucrurilor de care nu mai avem nevoie. „Fiecare piesa de mobilier si echipament pe care o colectam este evaluata, pentru a ne asigura ca gasim cea mai buna utilizare posibila pentru fiecare articol”, explica Catalin Ciofalca, manager de program la Hauler, un start-up care ofera solutii de colectare mobila la cheie atat pentru persoanele fizice cat si pentru cele juridice. Mobila debarasata este selectata dupa criterii riguroase. Numai piesele de calitate trec mai departe in mainile specialistilor, care le curata in detaliu sau le reconditioneaza, apoi le reintroduc in circuitul normal la pret foarte avantajos. Compania isi propune sa mentina cat mai mult mobilier in afara gropilor de deseuri. Restul de obiecte este demontat si reciclat acolo unde este posibil. „Serviciul de colectare mobila cu revanzare aduce beneficii tuturor. Pentru companii este o oportunitate extraordinara de a elimina in mod responsabil mobilierul de birou existent. Iar comunitatile in care traim si lucram pot beneficia de mobilier de calitate premium, de toate tipurile, la preturi mici”.

Cum se foloseste mobila colectata si reconditionata?

In depozitele cu sute de scaune de sufragerie si etajere la mana a doua exista si o selectie variata de mobilier de birou uzat. Poti cumpara mese pentru sali de sedinte, unitati de depozitare si alte articole de la marci de buna calitate si la preturi excelente, care se vor potrivi tuturor bugetelor. Alti antreprenori se concentreaza pe zona vintage. In Romania sunt inca putine astfel de magazine, cele mai interesante fiind online. In oferta lor poti gasi in special produse de designer, reconditionate impecabil, sau piese de inalta calitate, construite pentru a rezista testului timpului. Daca te-ai mutat in alta locuinta sau acum esti nevoit sa lucrezi de acasa, iata o solutie pentru a-ti mobila frumos atat biroul cat si casa, la o fractiune din pretul normal! Chiar daca alegi piese vintage, raportul calitate-pret este imbatabil. Poti economisi pana la 70% atunci cand cumperi mobilier uzat direct de la depozit.

Pe langa chilipiruri, magazinele cu mobilier la mana a doua iti ofera si o gama larga de servicii utile. De pilda, stocurile pot avea o garantie de pana la 12 luni. Asa ca poti investi cu inima usoara intr-o canapea de piele din anii ‘80. Chiar daca ii cedeaza o cusatura, se va ocupa de ea un specialist, fara sa te coste nimic in plus!

O metoda inteligenta de reciclare!

Unele firme cu depozite la nivel national ofera serviciu gratuit de livrare a articolelor cumparate la orice adresa indicata de tine si chiar iti pot despacheta, asambla si instala mobila la fata locului. Pentru companiile care isi modernizeaza sau restrang spatiile de lucru, serviciile unei firme de colectare mobila vin la pachet cu documentatia de casare. Este o solutie extrem de interesanta si comoda pentru scoaterea bunurilor din inventarul de mijloace fixe, fara valorificare. Alte metode de eliminare a mobilierului de birou, ca vanzarea catre angajati sau debarasarea la gunoi, fara casare, consuma foarte mult timp si resurse, necesita eforturi considerabile sau sunt teribil de rele pentru mediu. Iar pe masura ce numarul intreprinderilor mici creste, utilizarea birourilor la domiciliu va deveni si mai populara. Asa ca va creste si cererea – se estimeaza ca piata mobilierului de birou uzat sau reciclat va exploda in 2021.

In plus, ca persoana juridica aveti sansa sa va imbunatatiti scorul de sustenabilitate. Asa atingeti doua obiective dintr-un gest: puteti face debarasarea mobilei care nu va mai trebuie la sediu si ajutati la reducerea deseurilor inutile. Unii dintre comerciantii de piese second hand chiar va ofera certificate care atesta directionarea mobilierului eliminat catre organizatii nonprofit sau caritabile, aflate in nevoie.  Angajatii tai vor fi de buna-seama incantati sa afle ca vechile lor scaune de birou au ajuns intr-o sala de clasa din Bangladesh!

Cei mai inventivi antreprenori din domeniu pur si simplu adora mobilierul vechi si nu le place sa vada ca se pierde. O arhitecta din Cluj, care se ocupa cu colectare mobila din perioada interbelica, a decis sa-si ajute clientii sa si vanda. Povesteste ca si-a gasit nisa in urma unor amenajari. “Multi consumatori de design ar dori sa cumpere produse durabile, dar le este greu sa gaseasca piese de calitate”. Arhitecta crede cu pasiune ca, atunci cand le e mai usor sa faca ceea ce trebuie, oamenii o vor face in mod natural. Asa ca acum ea colinda non-stop targurile de vechituri din Romania, cotrobaie prin mansarde prafuite si vaneaza anunturile de pe internet. Principala activitate este insa cautarea de case noi pentru canapelele, dulapurile si scaunele vechi recuperate.

De ce sa tii cont atunci cand alegi mobila?

Ai vrea sa adopti trendul de protectie a mediului, sustinand marcile durabile, dar nu esti sigur cu ce sa incepi? Iata cateva sfaturi gratuite de la experti. Daca esti pe cale sa cumperi mobilier nou, pune-ti urmatoarele intrebari pentru a identifica produsul cel mai bun: Este articolul dorit de tine realizat din materiale mai durabile decat altele similare? Modul de imbinare a partilor componente pare rezistent la uzura? Recenziile produsului ii confirma durabilitatea in comparatie cu alte produse alternative? Poti afla daca procesul de fabricare este etic? Daca produsele de care ai nevoie necesita in mod tipic o oarecare ingrijire ulterioara, alege daca e posibil lucruri care vin cu garantie pe viata. Si nu in ultimul rand tine cont daca cumperi un produs „clasic” sau ceva cu aspect si functionalitate care s-ar putea demoda rapid.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea