Social

Serbia vinde armament de sute de milioane de dolari Irakului fara aprobarea americanilor

Ministrul irakian al Apararii sustine ca a trebuit sa actioneze pe cont propriu deoarece sistemul american de achizitii pentru tarile partenere este prea lent. Belgradul dezminte incheierea unui contract secret. 

Guvernul de la Bagdad a reusit sa-si tensioneze relatiile atat cu oficialii militari americani, cat si cu inalti oficiali irakieni, in urma unui scandal legat de un contract de armanent semnat cu Serbia. In valoare de 833 de milioane de dolari, acesta a fost negociat in secret, in septembrie 2007, cu autoritatile de la Belgrad si a fost incheiat fara licitatii si fara sa se respecte reglementarile anticoruptie, printre care se numara si aprobarea contractelor de catre conducerea superioara a armatei si o comisie speciala irakiana, relateaza „New York Times”.

Mai mult, documentul a fost negociat de o delegatie formata din 22 de oficiali irakieni de rang inalt, fara cunostinta comandamentului american si chiar a multora dintre liderii irakieni. Aceasta strategie a Guvernului irakian demonstreaza problemele cu care se confrunta Bagdadul in incercarea de a-si echipa fortele armate, un proces afectat de coruptie si ineficienta , comenteaza sursa mai sus-citata.

Bastoane si scuturi din plexiglas contra gherilei

Pentru americani, contractul cu sarbii este cel putin cusut „cu ata alba”. „Mi s-a parut foarte bizar. Poti explica acest lucru doar printr-o dorinta de a evita supravegherea (a SUA- n.r.) si printr-o dorinta de a crea oportunitatea pentru coruptie”, sustine un oficial american, care a dorit sa ramana anonim. E drept, contractul a fost intens criticat de partea americana, incat partea irakiana a limitat valoarea acestuia la 236 de milioane de dolari. Comandantii militari americani afirma ca majoritatea echipamentelor comandate s-au dovedit a fi de calitate inferioara sau inadecvate pentru misiunile militare.

Contractul cu Serbia are ca obiect achizitia unui mare numar de elicoptere, avioane, transportoare blindate, sisteme de mortiere, mitraliere , echipamente antiglont, uniforme militare si alte echipamente precum bastoane de politist sau scuturi din plexiglas- care din punctul de vedere al oficialilor militari americani nu isi dovedesc utilitatea in lupta impotriva gherilelor. Irakienii au insistat ca si acest echipament, specific politistilor din statele occidentale le va fi folositor contra multimilor de pelerini siiti, dar au renuntat la achizitiile de transportoare blindate si o parte din aparatele de zbor.

O parte din bani intrau in buzunarele oficialilor irakieni

Modul in care a fost negociat contractul demonstreaza ca abilitatile administrative ale armatei irakiene nu sunt inca suficient dezvoltate, dar si faptul ca sistemul american de achizitii pentru tarile partenere este prea lent si depasit de necesitatile din perioade de razboi, determinand partea irakiana sa actioneze pe cont propriu, noteaza „New York Times”.

In plus, demonstreaza ca, la cinci ani de la declansarea campaniei americane, armata irakiana, formata din 170.000 de militari, este tot necorespunzator echipata si depinde in mare masura de Statele Unite pentru echipamentele de comunicatii, armament si munitie.

Vina a fost data pe americani si de ministrul irakian al Apararii, Abdul Qadir, care a justificat incheierea contractului, afirmand ca a respectat protocoalele de achizitie si l-a informat permanent pe premierul Nuri al-Maliki . Pe de alta parte, o serie de oficiali irakieni si americani, citati de NYT, sustin ca acest contract cu Serbia a constituit o oportunitate pentru ca unii dintre inaltii politicieni irakieni, in frunte chiar cu ministrul Qadir, sa-si asigure o cota parte din sutele de milioane de dolari.

„De ce Serbia? De ce nu Ucraina?De ce nu Rusia? Pur si simplu nu stim. Nu avem incredere in procesul de achizitie irakian”, sustine chiar un inalt oficial irakian, care nu si-a dezvaluit identitatea. Mai mult, Abdul Qadir este acuzat ca ar boicota in mod voit contractele pentru armament ale Irakului cu Pentagonul, evitand sa le semneze.

Ingrijorati de intarzierea unora dintre achizitii, expertii americani in achizitii si-au infiintat chiar un nou birou pentru a urmari firul acestora. In urma investigatiilor, au ajuns la concluzia ca multe dintre acestea se blocau la biroul ministrului irakian al Apararii. Qadit a negat insa ca ar fi intarziat contractele sau ca a scos profit de pe urma lor.

Replica Belgradului


Stevan Nikevici, directorul Jugoimport-SDPR, principala companie sarba care exporta arme produse in Serbia, a dezmintit insa ca Belgradul ar fi negociat in secret un contract de armament cu Irakul, intr-o declaratie pentru agentia Tanjug, relateaza AFP.

„Toti oficialii irakieni erau informati de contractele incheiate cu noi si aceste contracte au fost confirmate in mai multe randuri, potrivit informatiilor noastre, de toate organismele irakiene", sustine Nikevici. In ceea ce priveste afirmatiile oficialilor militari americani privind proasta calitate a echipamentelor vandute, directorul Jugoimport-SDPR a declarat ca informatiile privind nemultumirea fata de calitate nu sunt adevarate, deoarece nu au fost inca exportat vreun echipament".

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea