Social

Serbia are planuri legate de Kosovo

Pozitie duala a Romaniei in legatura cu independenta Kosovo ? Aceasta este intrebarea pe care si-o pun sarbii, gandindu-se la faptul ca tara noastra nu recunoaste independenta kosovara, desi participa cu oameni la misiunea europeana care va merge sa ajute noul stat sa “faca primii pasi” dupa proclamarea independentei. Aseara, ministrul sarb de externe, Vuk Jeremici, a declarat ca se asteapta ca Bucurestiul sa-si mentina pozitia in privinta nerecunoasterii independentei Kosovo, insa a fost retinut in a comenta participarea Romaniei la misiunea EULEX , cu care Belgradul nu are de gand sa coopereze. Vuk Jeremici a declarat ca Romania a respectat dreptul international prin faptul ca nu a recunoscut independenta autoproclamata a Kosovo, insa in acelasi timp a explicat ca decizia - "nefericita", dupa cum a caracterizat-o el - a Uniunii Europene de a trimite misiunea EULEX in Kosovo nu este intemeiata juridic, intrucat nu are aprobarea Consiliului de Securitate al ONU si s-a bazat pe o interpretare selectiva a Rezolutiei 1244. Oficialul sarb a reamintit faptul ca singurul organism care poate decide in aceasta privinta este Consiliul de Securitate al ONU si acest lucru nu s-a intamplat. Din aceasta cauza Serbia nu va coopera cu misiunea europeana, ci doar cu misiunile KFOR a NATO si cu UNMIK. De asemenea, ministrul sarb a caracterizat drept "hipernaiva" atitudinea unor state care declara ca vor sa ramana "prietenii" Serbiei, dar care recunosc in acelasi timp independenta Kosovo. In plus, tarile din regiune ar trebui sa conlucreze pentru a limita raul facut pana acum de evenimentul din 17 februarie . In cazul in care tari precum Macedonia, Croatia, Muntenegru recunosc Kosovo ar fi o greseala care ar pune in pericol securitatea Balcanilor.

Serbia are un plan de a demonstra nelegitimitatea Kosovo

Autoritatile de la Belgrad intentioneaza sa se intoarca la masa de negocieri internationale in privinta Kosovo, odata ce va dovedi ca autoproclamatul stat nu va putea obtine niciodata recunoasterea statutului de stat suveran la nivel mondial si nu va putea adera la organizatiile internationale. De asemenea, Serbia intentioneaza sa blocheze eventuale tertirpuri de genul redenumirea statului Kosovo. Pe de alta parte, in cazul in care ar aparea problema proclamarii independentei Republicii Srpska fata de Bosnia, oficialii sarbi au spus ca Belgradul ar recunoaste un alt nou stat doar "daca se va institui o alta ordine internationala", adica in cazul in care s-ar ajunge la concluzia ca nu mai sunt valabile Carta ONU si Tratatul de la Helsinki. Provincia Kosovo si-a proclamat independenta unilaterala de Serbia pe 17 februarie a.c.. Acest act a impartit restul tarilor in doua tabere – una care a recunoscut noul stat, in care s-au inscris tari precum Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Italia si o alta, din care fac parte statele care nu recunosc independenta, respectiv Rusia, Romania si Spania. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea