Social

#traditii septembrie #rapciune #septembrie

Septembrie – superstitii si traditii din batrani, de care sa tii cont luna aceasta

Septembrie, luna numita in popor si ca “Rapciune”, este prima luna de toamna si, totodata, o luna in care oamenii care au muncit pamntul aduna roade bogate.

In popor, luna septembrie mai are si denumirea de rapciune, vinimeriu, viniceriu, vinitel, deoarece este luna in care se culeg dtrugurii si se face vinul.

Numele lunii septembrie deriva de la cuvantul latinesc “septem” care inseamna “sapte”. Asta deoarece, in calendarul roman luna septembrie era cea de-a saptea luna din an. In acelasi timp grecii numeau luna septembrie “boedromion”.

De asemenea, luna septembrie mai este cunoscuta si drept “cumpanar”, deoarece in aceasta luna are loc la echinoctiul de toamna (pe 23 septembrie) cand ziua este egala cu noaptea. In trecut se spunea ca soarele sta in cumpana si nu stia incotro sa o apuce.

In prima zi de toamna, pe 1 septembrie, incepe Anul Nou bibericesc si se fac predictii despre vreme.

1 septembrie, ziua lui Simion Stalpnicul

In popor oamenii se tem de ziua de 1 septembrie care este si ziua patronului vanturilor, Simion Stalpnicul. Fiind patronul vanturilor se crede ca acesta poate produce cutremure si ca sustinele cerul si pamantul stand intr-un picior.

De ziua patronului vanturilor pasarile sunt lasate sa-si ia “boierescul”, adica partea care li se cuvine din recoltele de grau.

Randuirea sarbatorilor si treburilor casnice in septembrie

In septembrie incepe culesul poamelor si se pregatesc gropile pentru altoi. Este insa si o luna a sarbatorilor bisericesti.

  • Prima saptamana din septembrie – sau Saptamana Santamariei Mici. Aceasta saptamana ii este dedicata Sfintei Fecioare Maria.
  • A doua saptamana din septembrie – sau Saptamana Strugurilor. Saptamana a doua este cea in care se culeg viile si se face mustul si vinul. Tot acum se sarbatoreste Ziua Crucii.
  • A treia saptamana din septembrie – sau Saptamana Averii. In cea de-a treia saptamana gospodinele pregatesc proviziile pentru iarna, iar barbatii pregatesc tuica.
  • A patra saptamana din septembrie – sau Saptamana lui Mioi. Cea de-a patra saptamana este dedicata lui Mioi, cel despre care se spune ca  aduce vremea buna.

Tot la inceputul lunii septembrie, mai exact pe 4 septembrie este sarbatorit Sfantul Vavila, despre se spune ca si-a petrecut intreaga viata in padure, cu animalele, ajungand sa aiba corpul acoperit cu par, ca acestea. Sarbatoarea se respecta pentru inmultirea vitelor.

Hotarul dintre vara si iarna

Pe 8 septembrie se sarbatoreste Santamaria Mica, data considerata hotarul astronomic dintre vara si iarna. Acum pleaca randunelele spre tarile calde, se schimba palaria cu caciula, au loc targuri si iarmaroace unde se vand si se cumpara produse specifice sezonului.

Inaintea datei de 13 septembrie, campurile de grau trebuie arate si semanate, spunandu-se „sa nu fii zgarcit la semanat, ca te vei cai la secerat“.

De Ziua Crucii se impart ulcele noi cu miere sau apa si un colac cu o lumanare deasupra. Se mai spune ca aceasta este ziua in care florile vorbesc intre ele, stiind ca apoi se vor usca. In unele zone se crede ca acum pamantul se inchide si ia in adancurile sale toate insectele, taratoarele si alte animale  care au prins fiinta primavara. Cu alte cuvinte, incepe hibernarea animalelor si a insectelor, potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea