Social

Senatul innabusa lupta anticoruptie

Departamentul National Anticoruptie este la un pas de a fi desfiintat. Coalitia transpartinica a parlamentarilor care nu vor sa fie anchetati de DNA a votat practic pentru desfiintarea acestei institutii. Legea se afla acum in mina lui Basescu, care are puterea sa ceara reexaminarea ei in Parlament.

Vina principala a rateului din Parlament apartine in primul rind celor patru partide din Coalitie, PNL-PD-UDMR si PC, care nu si-au mobilizat oamenii la Senat, astfel incit sa fie obtinut cvorumul de 69 de voturi necesar promovarii unei legi organice. Pe de alta parte, PSD si PRM au votat ostentativ impotriva proiectului de lege, insa nu cele 33 au picat proiectul de lege, ci absenteismul senatorilor puterii. Propriul interes le-a dictat ieri sa respinga in Senat ordonanta Guvernului prin care PNA se transforma in DNA si primea ca principala atributie anchetarea parlamentarilor suspectati de coruptie. Dintre cei 93 de senatori care au catadicsit sa vina ieri la sedinta, doar 47 au votat pentru aprobarea acelei ordonante cu pricina.

Ce se mai poate repara

Daca presedintele Traian Basescu va promulga legea votata ieri la Senat, DNA va fi desfiintat. Pina la promulgare, ordonanta respinsa de Senat ramine in vigoare si produce efecte. Parlamentarii suspectati de coruptie, ale caror dosare se afla in lucru la DNA, nu pot dormi inca linistiti. Traian Basescu are posibilitatea constitutionala, dupa cum remarcau atit juristii Aliantei, cit si cei ai PSD, sa ceara retrimiterea legii in Parlament pentru reexaminare. Senatorul PD Radu Berceanu s-a aratat convins ca Basescu nu va promulga legea pentru ca nu include decizia Curtii Constitutionale.

Guvernul, sabotat de ai sai

Deloc surprinzator, parlamentarii PSD si PRM au votat pentru respingerea ordonantei care a infiintat DNA. Senatorii coalitiei de guvernamint nu puteau astepta de la PSD si PRM sa-si dea interesul pentru aceasta lege, mai ales ca DNA a declansat recent urmarirea penala impotriva unor lideri PSD precum Adrian Nastase sau Radu Mazare. Ca sa evite un rateu, senatorii puterii trebuiau sa se deplaseze la sedinta pentru a spijini o lege emisa din Guvernul pe care il reprezinta. Dintre cei 50 de senatori PNL-PD, doar 36 au fost ieri prezenti. Au lipsit 9 liberali si 5 democrati. De la conservatori au venit doar 7 din 12, iar de la UDMR doar 4 din 10. Unii senatori, precum Marko Bela, Copos, Blaga si Seres, au motivat ca sint ministri si au avut treaba la Guvern. In afara de dezinteresul celor care au lipsit de la sedinta, a mai contat si complicitatea unora dintre parlamentarii puterii cu cei de la PSD si PRM. Desi dintre parlamentarii PNL, PD, PC si UDMR nu a fost unul care sa voteze alaturi de PSD si PRM, au fost mai multi senatori ai puterii care s-au prefacut ca nu se afla in sala. Desi erau prezenti la sedinta, acesti senatori au refuzat sa-si exprime in vreun fel votul. Tacit, ei au votat de partea PSD si PRM pentru ca DNA sa fie desfiintat. Democratul Radu Berceanu a dezvaluit numele citorva dintre cei care, desi au fost prezenti la sedinta, au actionat de partea PSD si PRM: liberalii Viorel Arion, Radu Cimpeanu, Daniel Ilusca si Norica Nicolai, udemeristii Stefan Pete, Verestoy Attila si Fekete Szabo si democratul Dan Cirlan.

N-au reusit aminarea votului

Dorinta aproape unanima a parlamentarilor de a respinge ordonanta de infiintare a DNA s-a vazut si in momentul in care senatorii Radu Berceanu (PD) si Gavrila Vasilescu (PC) au propus aminarea votului prin retrimiterea legii la comisie. Observind absenta colegilor de coalitie si riscul ca legea sa fie respinsa, cei doi au incercat sa amine votul pentru o alta zi. Propunerea lor a fost respinsa cu 43 de voturi contra si 42 pentru. Mai multi parlamentari ai coalitiei au votat alaturi de PSD: Viorel Arion, Radu Cimpeanu, Norica Nicolai, Pete Stefan, Karoly Szabo, Verstoy Attila, Fekete Szabo.

Tariceanu, ingaduitor cu absentii

Premierul Tariceanu si-a exprimat ieri nemultumirea fata de caderea ordonantei. Nu imi pot da seama acum daca a fost o problema de cvorum. Nu cred ca este vorba de o atitudine politica. Daca alta cale de rezolvare nu va mai fi posibila, personal ii voi solicita presedintelui Traian Basescu sa retrimita ordonanta spre reexaminare si dezbatere la Parlament, a declarat premierul.
In ceea ce priveste absentii, cel putin in interiorul PNL existau doua pozitii. Norica Nicolai, a sustinut ca au fost cca 20 de absenti din toate partidele Coalitiei. De la noi nu au lipsit mai mult de patru, maximum cinci si cred ca erau la intilnirea cu oficialii europeni. Nu cred ca a fost vorba de o intentie politica. Altceva crede senatorul PNL, Nicolae Vlad Popa: Cu siguranta, a fost un vot intentionat contra. Stiu ca exista parlamentari care nu agreaza sa fie cercetati de DNA. Stiu ca au fost in sala senatori care intentionat nu au votat. Acest lucru se poate observa de pe listele de vot. In ceea ce priveste eventualele masuri luate impotriva celor care au lipsit, o decizie se va lua in viitoarea sedinta a BPC. (L.G.)

Vinovati de rateu din coalitie
AU VOTAT IMPOTRIVA: Viorel Arion PNL, Radu Campeanu PNL, Pete Stefan UDMR, Szabo Karoly UDMR

NU AU VOTAT, DESI SE AFLAU LA SENAT: Basgan Ion PNL, Dumitru Constantin PNL, Paul Pacuraru PNL, Tiberiu Prodan PNL, Radu Stroe PNL, Daniel Ilusca - PNL, Norica Nicolai PNL, Dan Cirlan PD, Virginia Serbanescu PD, Dan Voiculescu PC, Corneliu Pascu PC

S-AU ABTINUT: Fekete Szabo UDMR, Verestoy Attila UDMR

ABSENTI LA VOTARI: Teodor Melescanu, Cristian David sedinta de guvern, Gheorghe Flutur sedinta de guvern, Cezar Stratila (PNL), Vasile Blaga sedinta de guvern, Nicolae Neagu deces in familie, Radu Tirle in SUA, Jean Vraciu - in Belgia (PD), Sogor Csaba, Eckstein Peter, Frunda Georgy deces in familie, Nemeth Zoltan, Marko Bela sedinta de guvern (UDMR), Irinel Popescu, Codrut Seres - sedinta de guvern, George Copos sedinta de guvern (PC).

Dau vina unii pe altii

Vinovatii cauta scuze. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, considera ca pentru absenteismul de ieri al senatorilor coalitiei de guvernamint culpabili sint liderii de grup, care erau obligati sa-si mobilizeze colegii la vot. Dar, isi insuseste si el o parte de vina: Stiam ca pe ordinea de zi se afla OU referitoare la DNA, dar nu credeam ca va ajunge sa fie votata. Seful senatorilor PD, Radu Berceanu, a aruncat responsabilitatea absentilor doar in capul partenerilor din coalitie. Motivul: De la PD au lipsit doar 4, de la PNL au fost 9. Liderul Aliantei D.A. din Senat, liberalul Puiu Hasotti, nu a putut explica de ce mai multi senatori PNL au votat contra crearii DNA. El a preferat sa-si scuze absentii: Erau in sedinta de guvern sau in strainatate. Senatorul PC Sabin Cutas considera ca a facut o mobilizare exemplara si ca cei 4 absenti ai sai sint motivati. Doi la Guvern si doi la intilniri externe.

Cum s-a transformat PNA in DNA

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 134/2005 avea ca principal scop transformarea PNA intr-un departament Anticoruptie din subordinea Parchetului General. Vechea lege de organizare a PNA prevedea ca aceasta institutie putea ancheta parlamentari suspecti de acte de coruptie. In urma unei contestatii depuse de PSD si PRM, a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala pe motiv ca doar Parchetul general poate ancheta demnitari. Pentru a iesi din aceasta incurcatura, Guvernul a decis sa reorganizeze PNA in asa fel incit sa poata ancheta si parlamentari. Astfel, spre sfirsitul anului 2005, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care facea din PNA un departament al Parchetului General, numindu-l DNA si investindu-l cu puterea sa-i cerceteze pe parlamentarii suspecti de coruptie. Ordonanta a ajuns insa la mina Parlamentului. Desi a trecut cu bine de Camera Deputatilor, la Senat a fost ieri blocata.

Conjuratia portocalie loveste in anticoruptie
Decizia Senatului a stupefiat mediile diplomatice, fiind criticata in termeni fermi de ambasadele SUA, Austriei si Delegatia Comisiei Europene. Pina si adversarii Monicai Macovei din CSM sau Parchetul General si-au exprimat ingrijorarea.

Am primit cu mare ingrijorare si dezamagire decizia senatorilor. Cu aceste cuvinte a deschis, ieri, conferinta de presa ministrul Justitiei, care a mentionat ca decizia Senatului vine intr-un moment decisiv pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, chiar inainte de raportul din mai 2006. In mod cert este un moment prost in aceasta lupta impotriva coruptiei si este nevoie de sustinere politica, a adaugat Monica Macovei, care a tinut sa mentioneze ca transformarea PNA in DNA a fost apreciata pozitiv in raportul Comisiei Europene. Ministrul i-a raspuns lui Adrian Nastase, care a acuzat-o, ieri, ca face politie politica: Va asigur ca nu este nici o politie politica. Nu a fost nici o interventie a vreunui politician, e doar consecinta independentei procurorilor. Macovei a explicat ca a initiat ordonanta privind transformarea Parchetului National Anticoruptie in DNA pentru a putea aplica decizia din mai anul trecut a Curtii Constitutionale, care a retras competenta procurorilor anticoruptie de a ancheta parlamentari. Ministrul a precizat ca DNA are acum atit logistica, cit si echipamente pentru ca procurorii sa-si poata face treaba.

Macovei a precizat ca, la ora actuala, in Romania se afla reprezentanti ai Comisiei Europene care monitorizeaza lupta impotriva coruptiei. Cu precadere, DNA este subiectul acestei monitorizari. Am avut discutii cu reprezentantii Comisiei, a mai spus Macovei.

Morar merge mai departe

Desi Senatul a respins Ordonanta de functionare a DNA, pina va intra in vigoare legea de respingere a acesteia, procurorii anticoruptie isi vor face treaba ca si pina acum. Din punct de vedere tehnic, orice proiect de lege, pentru a-si produce efectele, trebuie promulgat de presedintele Romaniei in termen de 20 de zile de la primire. Odata promulgata, legea este publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii, spune seful DNA. Potrivit oficialilor DNA, pina la data intrarii in vigoare a legii, Departamentul are competenta de a efectua si continua cercetarile in cauzele care-i vizeaza pe senatori si deputati. Constitutia Romaniei prevede ca presedintele Romaniei poate cere Parlamentului o singura data reexaminarea legii, a mai spus Morar.

Botos sustine DNA

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, s-a aratat ieri surprins de votul din Senat. Nu este normal sa ne punem problema sa transferam competenta atita timp cit avem o structura special constituita pentru combaterea coruptiei, inclusiv a marii coruptii. DNA are si logistica si oamenii necesari pentru a fi eficient. Daca Parchetului General i-ar reveni aceasta competenta, solutionarea cauzelor de mare coruptie nu ar avea in acest moment nici bugetul si nici oameni pentru a fi eficient, ne-a declarat procurorul general al Romaniei. (Cristina HURDUBAIA, Ionel STOICA)

Comisia Europeana o sprijina pe Macovei
Comisarul Franco Frattini acorda in continuare Monicai Macovei intregul sprijin pentru programul de reforme care se deruleaza acum la Bucuresti si este multumit ca premierul si presedintele ii ofera acelasi sprijin, a declarat ieri pentru Deutsche Welle purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Justitie, Frisco Roscam Abbing. In privinta campaniei de presa impotriva Monicai Macovei, Abbing a spus ca Frattini apreciaza efortul ministrului Macovei, care asigura reforma reala a Justitiei, si nu pe cea din hirtii.

Decizie cu urmari grave
Organizatia neguvernamentala Transparency International Romania isi exprima consternarea fata de votul Senatului Romaniei, considerind ca reflecta angajamentul scazut al coalitiei de guvernamint si al opozitiei fata de obiectivele strategice ale Romaniei de integrare europeana si de combatere a coruptiei.

TI atrage atentia ca urmarile acestei decizii vor fi deosebit de grave in ceea ce priveste coerenta politicilor publice de combatere a coruptiei prin mijloace penale. Posibilitatea transferului de dosare va afecta inca o data continuitatea procesului de sanctionare a coruptiei si totodata va pune sub semnul intrebarii operativitatea si consistenta muncii Departamentului National Anticoruptie, a declarat directorul executiv al TI Romania,Victor Alistar.

ONG-ul solicita autoritatilor de la Bucuresti sa adopte masuri urgente care sa redreseze situatia legislativa a acestei institutii, pentru a inlatura semnalele negative pe care le-au dat partidele parlamentare.

Miza razboiului dintre Senat si DNA
Adrian Nastase este invinuit de luare de mita de procurorii DNA, iar sotia sa de complicitate la luare de mita.

Dosarul Aurul dacilor, cu nr. 233/P/2005, aflat in faza actelor premergatoare, in care sint cercetati pentru o posibila participare in traficarea unor obiecte de patrimoniu, in valoare de 1,5 milioane de euro, Adrian Nastase, senatorul PSD Ioan Talpes, fostul senator PSD Sergiu Nicolaescu si fostul consilier prezidential Dan Iosif.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este cercetat in trei dosare la DNA.

Senatorul PSD Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, si seful clinicii de chirurgie din spitalul Floreasca, Serban Bradisteanu, sint in vizorul DNA, in legatura cu modul de achizitie a echipamentelor medicale pentru spitalele din penitenciare. Ei sint cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Senatorul PSD Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, este cercetat de DNA si este acuzat de abuz in serviciu dupa ce Ministerul Sanatatii a facut plingere penala impotriva sa in urma controalelor facute de Directia de Audit a ministerului.

Deputatul PSD Dan Ioan Popescu este verificat in doua dosare penale, unul privind privatizarea unei societati aflate in subordinea Ministerului Economiei si altul separat din dosarul Electrica Banat.

Ion Iliescu are inregistrata o plingere facuta de Asociatia de Revolutionari Decembrie 1989 - Metrou la DNA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director al Romsilva, este cercetat pentru abuz in serviciu, fapta prin care s-ar fi creat prejudicii de peste doua milioane de euro, denuntul privind achizitiile efectuate de Regia Nationala a Padurilor fiind inaintat de actuala conducere a Ministerului Agriculturii.

Deputatul PSD Mihail Sireteanu este vizat in cadrul unei anchete privind modul in care, alaturi de alte persoane, a obtinut actiuni la fabrica de armament din Mizil.

Deputatul PNL Eugen Ujeniuc este vizat de DNA intr-un dosar de trafic de influenta.

Deputatul PSD Emilian Cutean, fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, este cercetat de DNA pentru fapte de coruptie dupa ce a promovat o hotarire de guvern prin care aloca asociatiei sale 4 miliarde de lei.

George Copos si Loteria Nationala: DNA a declansat urmarirea penala impotriva lui George Copos, a presedintelui Loteriei Nationale si a unui actionar de la Ana Electronic, pentru infractiuni economice. Surse judiciare informau ca frauda imputata celor trei ar fi estimata la peste un milion de euro.

Senatul roman i-a speriat pe americani
Decizia Senatului Romaniei da motive de preocupare diplomatilor americani la Bucuresti. Ambasada SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu evenimentele petrecute astazi in Senatul Romaniei, se arata intr-un comunicat al ambasadei. Potrivit diplomatilor americani, decizia luata de Senat ar putea compromite capacitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt. Cerem Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta impotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai inalt nivel. Lupta impotriva coruptiei ramine un factor esential pentru viitorul Romaniei ca democratie in comunitatea euroatlantica. (G.T.)

Delegatia CE: Aparent regres in anticoruptie
Angela Filote, purtatoarea de cuvint a Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a precizat pentru Hotnews ca nu vom face nici o declaratie in acest moment. Ce putem spune insa e ca Delegatia e preocupata de acest aparent regres in lupta impotriva coruptiei. In acelasi timp, Delegatia este convinsa ca autoritatile romanesti vor face tot ce le sta in putinta pentru a continua cu fermitate lupta impotriva coruptiei, inclusiv a coruptiei la cel mai inalt nivel. Felul in care se va realiza lupta impotriva coruptiei este unul dintre subiectele ce pot conduce la aminarea aderarii pina in anul 2008, a declarat purtatoarea de cuvint a Delegatiei Comisiei Europene. La Bruxelles insa, oficialii Comisiei Europene au refuzat ieri sa faca declaratii pe aceasta tema. (G.T.)

Austria il incurajeaza pe Basescu sa nu promulge
Ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileissen, ne-a declarat ieri ca respingerea ordonantei de urgenta privind preschimbarea PNA in DNA nu nelinisteste inca: Nu se poate vorbi de un regres, atita timp cit presedintele nu promulga legea. Referitor la votul din Senat, ambasadorul a spus ca trebuie vazut si ce motive au avut cei sase senatori ai Aliantei care au votat impotriva. Este interesant ca au schimbat tabara. Opozitia voteaza in general impotriva guvernului, nu este datoria ei sa sprijine initiativele Executivului. Intrebat de semnificatia acestei institutii pentru aderarea Romaniei la UE, ambasadorul ne-a spus: Nu prea conteaza denumirea sau structura, ci personalul si ceea ce face respectiva instituti. (V.P.)

Comisia Europeana a sperat in DNA
Asteptarile Comisiei Europene erau mari in ceea ce priveste eficienta Departamentului National Anticoruptie (DNA), infiintat cu doar o luna inaintea publicarii Raportului de Monitorizare din octombrie 2005: Acum cind DNA e parte din Parchetul General, principala agentie care lupta impotriva crimei organizate, speram ca acele cazuri de coruptie legate de crima organizata vor fi investigate cu mai multa eficienta. In schimb, raportul critica lipsa cazurilor de mare coruptie cercetate de fostul Parchet National Anticoruptie (PNA): Majoritatea cazurilor anchetate de PNA au fost legate de oameni de afaceri privati. In locul identificarii retelei complexe de coruptie institutionalizata, implicind oficiali de rang inalt, au fost raportate numai cazuri izolate de luare de mita. (M.S.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea