Social

Senat- Varstnicii vor beneficia de asistenta juridica gratuita pentru actele de vanzare-cumparare

Plenul Senatului a adoptat miercuri, in unanimitate, o propunere legislativa prin care Autoritatea tutelara sau consilierii juridici angajati ai consiliului local pot acorda consiliere gratuita persoanelor varstice in vederea incheierii actelor juridice de vanzare-cumparare.

Senatul a completat legea privind asistenta sociala a personelor varstice in sensul ca Autoritatea tutelara sau, dupa caz, consilierii juridici angajati ai consiliului local pe a carei raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica au obligatia de a acorda, la solicitarea acesteia, consiliere gratuita in vederea incheierii actelor juridice de vanzare-cumparare, donatie sau pentru imprumuturi cu garantii imobiliare care au drept obiect bunuri mobile sau imobile ale persoanei varstice respective.

Pana in prezent, legea stipula ca persoana varstnica va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.

In plus, legea modificata de Senat prevede ca Autoritatea tutelara a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica poate solicita in instanta judecatoreasca rezilierea contractului de intretinere in nume propriu si in interesul persoanei intretinute, in cazul in care efectueaza o ancheta sociala si constata nu au fost indeplinite obligatiile de intretinere si de ingrijire asumate intre persoana varstica si un tert.

Propunerea legislativa a fost initiata de 14 deputati de la toate partidele politice, iar Senatul este prima camera sesizata.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea