Social

#klaus iohannis #semnificatie 23 august #23 august 1944

Semnificatia zilei de 23 august! Mesajul lui Klaus Iohannis

Astazi se implinesc 74 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria Romaniei, momentul cand am intors armele impotriva Germaniei naziste si ne-am alaturat Coalitiei Natiunilor Unite. 

Din 1948 si pana in 1990, data de 23 august a fost sarbatorita ca Ziua Nationala a Romaniei!

“Razboiul luase o intorsatura extrem de proasta si noi toti ceilalti, asteptam un ajutor din partea Aliatilor ca sa putem sa facem ceva; ei spuneau sa iesim din razboi. Noi spuneam foarte bine, dar singuri cu nemtii peste tot nu se poate. Aliatii n-au raspuns deloc. Asa ca ajungem la momentul cand rusii au spart frontul in nordul Basarabiei si Moldova; nemtii au luat atunci o divizie de blindate si au dus-o in Polonia. Mai aveam putin timp si atunci am hotarat, cu acest grup politic, care era la baza acestor intrevederi, sa terminam cu alianta cu Germania si am decis ziua de 26 august. intre timp, am aflat ca Antonescu se pregateste sa plece pe front si in aceste conditii scapam aceasta ocazie, asa ca a trebuit sa-l convoc cu trei zile mai devreme, pe 23 august. Cand a venit la Palat (Maresalul-n.n.), am avut o discutie de o ora si jumatate, i-am pus in fata situatia dezastruoasa in care eram, rugandu-l insistent sa faca ceva ca sa iesim din razboi cat mai devreme. A refuzat net. Generalul Sanatescu, care era cu mine, a insistat si el; n-a vrut sa auda. Cerea niste conditii care erau imposibile, din pacate, de avut. Voia sa avem Basarabia garantata, toate… tara era complet ocupata, deci lucruri care in momentul acela erau imposibil de obtinut. N-a ramas altceva de facut decat sa-l indepartez ca sa putem sa facem ce puteam noi face. Si asta s-a intamplat: actul de la 23 august". spunea Regele Mihai I, in 1990.

Mesajul presedintelui

„Astazi, la mai bine de un secol de la instalarea primelor regimuri totalitare, putem spune, fara teama de a gresi, ca nicio utopie nu s-a dovedit mai sangeroasa decat fascismul si comunismul. Regimurile inspirate de aceste ideologii, opuse liberalismului si democratiei, au avut repercusiuni majore asupra dezvoltarii politice a statelor din Europa Centrala si de Est. Vietile a milioane de persoane au fost distruse. in incercarea de a crea omul nou, uzand de politici indreptate impotriva conditiei umane si construind societati bazate exclusiv pe teroare, cele doua regimuri au lasat in urma lor milioane de victime fata de care, astazi, ne manifestam recunostinta si compasiunea.

Totalitarismele au distrus statul de drept, au incercat sa spulbere libertatea de expresie, au incalcat, in mod flagrant, drepturile si libertatile cetatenesti, insa nu au reusit sa reprime dorinta de libertate si atasamentul fata de valorile democratice ale milioanelor de oameni care au crezut cu tarie ca aceste regimuri pot fi invinse. Cei care s-au opus dictaturilor au fost privati de libertate, torturati, umiliti, iar multi au platit chiar cu viata pentru vina de a fi militat pentru o societate liberala, construita pe principii sanatoase, in acord cu valorile fundamentale ale umanitatii. Abnegatia de care au dat dovada victimele fascismului si comunismului dovedeste ca, in lupta cu pericolele care afecteaza corecta dezvoltare a unei societati, este nevoie de curaj si de un puternic sentiment de patriotism civic.

Victimele regimurilor totalitare trebuie comemorate fara incetare, trebuie ferite de trivializare si banalizare, astfel incat legitimitatea curajului si sacrificiului lor sa fie pusa in lumina. Uitarea victimelor fascismului si comunismului si falsificarea istoriei sunt lovituri grave aduse umanitatii.

23 august este o data fatidica in istoria Romaniei. impartirea sferelor de influenta in Europa ca urmare a semnarii, la 23 august 1939, a Pactului Ribbentrop-Molotov, a determinat pierderile teritoriale din anul 1940 si a grabit calamitatea totalitara care avea sa dainuie pentru multe decenii. Anii de dictatura au condus la stagnarea economica si sociala a Romaniei, iar efectele au fost vizibile in societatea romaneasca inclusiv dupa caderea comunismului si tranzitia catre democratie.

Celebram, anul acesta, 100 de ani de la formarea statului national unitar roman, iar asumarea adevarului istoric si analiza serioasa a evenimentelor care au marcat societatea noastra reprezinta un obiectiv prioritar. Astazi, tentatia iliberalismului este extrem de mare. Trebuie sa ne facem datoria de cetateni responsabili si sa combatem orice tendinta extremista care ne poate indeparta de valorile si principiile europene. Am putut observa, in ultima perioada, o serie de atacuri lansate cu scopul de a fragiliza democratia romaneasca. Nu ne putem permite renuntarea la angajamentele asumate odata cu integrarea in Uniunea Europeana si nici o revenire la practicile care au caracterizat regimul comunist. Sa nu uitam ca, in timpul dictaturii, distrugerea societatii civile, anihilarea pluralismului politic si a drepturilor fundamentale au insemnat, de fapt, distrugerea sistematica a statului de drept.

Generatia actuala trebuie sa ramana activa in lupta pentru apararea democratiei si a statului de drept, sa-i omagieze pe cei care au facut posibila Romania de astazi si sa actioneze, cu verticalitate si buna-credinta, pentru intarirea institutiilor si consolidarea pozitiei statului roman pe plan extern.

Fie ca amintirea victimelor sa ramana vesnic in inimile noastre!”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea