Social

# sanziene traditii #semnificatie sanziene #sanziene

Semnificatia Sanzienelor: de ce sunt magice?

Romania sarbatoreste Sanziene (cunoscuta si sub numele de Dragaica) pe 24 iunie, traditie pagana care coincide cu sarbatoarea ortodoxa a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul. Este sarbatoarea de vara a Romaniei, o sarbatoare a dragostei, a magiei si a zanelor care vine cu traditiile, ritualurile si superstitiile proprii.

In credinta populara, Sanzienele sunt fete foarte frumoase, adevarate preotese ale Soarelui, care traiesc in paduri sau campuri neexplorate de oameni. Sunt legate de un cult solar vechi, iar numele lor provine probabil de la zeita padurii Sancta Diana, potrivit crestinortodox.ro.

Spre deosebire de Rusalii (Rusaliile), care sunt fiinte fantastice rele, se considera ca Sanzienele sunt zane bune. Ele dau puteri speciale florilor salbatice si buruienilor, imbogatindu-le cu proprietati de vindecare exceptionale in jurul sarbatorii de 24 iunie. Cu toate acestea, se pot transforma in forte malefice daca ziua lor nu este respectata si pot incepe furtuni si aduce grindina, lasand campul fara culturi si florile fara leac.

Se crede ca zanele Sanziene plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, dansand si cantand. Cerul se deschide in aceasta noapte magica si se pot intampla minuni. Lumea de dincolo intra in contact cu aceasta lume si, pentru a speria spiritele rele, oamenii aprind focuri de tabara in unele parti ale Romaniei. In unele sate, chiar se plimba prin casa si pe campuri cu torte aprinse.

In unele zone rurale, fetele tinere joaca rolul de Sanziene: imbracate in alb si poarta coroane din flori salbatice si varfuri de grau auriu in par, adunandu-se intr-un cerc mare si danseaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea