Social

Semnarea acordului SUA-Cehia privind radarul anti-racheta se amana

Semnarea tratatului cu SUA privind amplasarea unui radar anti-racheta in Republica Ceha a fost amanata, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului de Externe ceh. Aceasta a negat faptul ca acordul ar putea fi in pericol, sustinand ca amanarea este o chestiune de „logistica”.

Ea a mai declarat ca semnarea a trebuit sa fie amanata deoarece secretarul american de stat Condoleeza Rice nu va putea sa ajunga la Praga in data de 5 mai, asa cum fusese stabilit, aceasta reprezentand partea americana in semnarea tratatului.

SUA si-a propus sa amplaseze radarul in Cehia ca parte a scutului anti-racheta, care presupune de asemenea si amplasarea a zece rachete interceptoare in Polonia.

Premierul ceh Mirek Topolanek a anuntat ca acordul ar putea fi semnat la inceputul lui iunie. Cu toate acestea, semnarea tratatului nu garanteaza faptul ca statia radar va fi amplasata pe teritoriul ceh. Documentul va trebui ratificat de parlament si contrasemnat de presedintele Vaclav Klaus.

Sondajele de opinie indica de asemenea faptul ca majoritatea cehilor sunt impotriva amplasarii radarului in tara lor. Opozitia formata din partidul Social Democrat se opune acestui tratat, cerand chiar organizarea unui referndum pe aceasta tema.

Impotriva radarului s-a pronuntat si Rusia care apreciaza ca o astfel de actiune reprezinta o amenintare la propria securitate nationala . Rusii au respins asigurarile Washingtonului ca scutul anti-racheta este destinat apararii unor posibile atacuri din partea Iranului si a altor state din orient.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea