Social

Sefia Camerei, la mina UDMR si PC

Functia de presedinte al Camerei Deputatilor va fi cistigata de cel mai abil partid in negocieri subterane. PSD are sanse aproape egale cu puterea sa pastreze postul, poate chiar mai mari decit PNL-PD.

Este suficient ca toti cei 18 parlamentari ai minoritatilor nationale sa se alature PRM si PSD ca postul de presedinte al Camerei Deputatilor sa ramina la PSD. Mai mult, intrucit votul va fi din nou secret, la fel cum a fost la cererea de perchezitie in cazul Zambaccian, este suficient ca doar doi sau trei membri ai UDMR sau PC sa tradeze puterea ca sa influenteze rezultatul in favoarea PSD. N-ar fi pentru prima data. Cererea de perchezitie in dosarul Zambaccian a fost respinsa la scor relativ mare (163 la 131), din cauza tradarii UDMR si PC si a unor deputati de la minoritati.
PSD tine cu dintii de Camera

PRM, PSD si minoritatile totalizeaza 160, in timp ce coalitia PNL, PD, PC si UDMR aduna 158 de voturi. Toate partidele au sarit ieri sa spuna ca sint indreptatite sa ocupe locul lasat liber de Adrian Nastase, desi intelegerea initiala din cadrul Coalitiei era ca postul sa revina ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

Mircea Geoana a declarat ca PSD se va lupta pentru a pastra la PSD pozitia de sef al Camerei: Vom vedea care sint sansele. Cred ca si alte grupuri parlamentare se gindesc la acelasi lucru. Va fi o realitate a votului luni si sintem pregatiti sa ne luptam pentru a pastra aceasta pozitie.

Deputatul PSD Victor Ponta a invocat decizia Curtii Constitutionale de anul trecut, care i-a protejat functia lui Nastase si in care se afirma ca numai grupul care a detinut functia poate face desemnarea propriu-zisa. Cu toate astea, el a recunoscut ca votul din plenul Camerei Deputatilor va fi decisiv, indiferent de ceea ce va propune PSD. Tot Ponta a spus ca PSD se va angaja in negocieri cu toate celelalte grupuri parlamentare.

PD a cedat in fata PNL

Initial, PD a ridicat pretentii in fata liberalilor, desi exista un protocol care prevede ca functia de presedinte al Camerei revine PNL. In cele din urma, liderul PD, Emil Boc, a anuntat ieri dupa-amiaza ca PD va respecta protocolul si ca va sustine candidatul PNL, oricare ar fi el. Dimineata, insa, pedistii nu erau asa convinsi si vehiculau numele deputatilor PD Ioan Oltean sau Mihai Albu drept posibili candidati. Mai mult, liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu , anuntase initial ca Alianta se va decide abia dupa ce se vor intruni intr-o sedinta a conducerii. Liderul grupului PNL, Crin Antonescu, a facut insa trimitere la protocolul Aliantei, afirmind ca partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, respectiv PNL, va avea dreptul in nominalizarea unui candidat. Protocolul prevede la articolul 2.7 ca partidul, membru al Aliantei, care are cel mai mare numar de parlamentari alesi va avea prima optiune in nominalizarea unui candidat pentru presedintia uneia dintre Camerele Parlamentului. Nominalizarea candidatului pentru presedintia celeilalte Camere a Parlamentului va reveni celuilalt partid membru al Aliantei.

UDMR si PC il sustin pe Olteanu

UDMR si Partidul Conservator spun ca vor respecta decizia Coalitiei. Noi sustinem propunerea ca Bogdan Olteanu sa fie candidatul Coalitiei, dar acest lucru va trebui discutat, a mentionat deputatul UDMR Kelemen Hunor . El a spus explicit ca UDMR nu va vota pentru PSD. Presedintele Comitetului executiv al PC, Sabin Cutas, considera ca si PC trebuie sa propuna un candidat, dar ca in nici un caz PC nu va vota cu PSD. N-ar fi insa exclus ca, la votul secret, o parte dintre deputatii celor doua formatiuni sa voteze, cum s-a mai intimplat, alaturi de PSD.

Jocuri pentru Monitorul Oficial

Ieri, toata ziua, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, si succesorul sau la Guvern in cazul preluarii functiei lui Nastase, Titu Gheorghiof , au incercat sa refaca unitatea Aliantei pentru a fi sustinut candidatul PNL.

In urma avertismentului ca si PD ridica pretentii, Bogdan Olteanu a demarat o serie de discutii cu liderii acestui partid. Surse liberale spuneau ca PD nu ar dori postul de presedinte al Camerei Deputatilor, ci vrea sa faca presiuni pentru obtinerea altei functii, cum ar fi cea de director al regiei autonome Monitorul Oficial. Mai mult, de-a lungul zilei, circulau mai multe zvonuri ca PD ar propune-o pe Mona Musca, cu scopul de a da o lovitura de imagine liberalilor.

Nastase isi anunta astazi demisia in plen

Adrian Nastase a informat ieri Biroul Permanent ca si-a dat demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. El va repeta acest gest si astazi, in plenul Camerei Deputatilor. Votul pentru desemnarea unui nou presedinte va fi dat luni. Regulamentul nu prevede limitarea nominalizarilor, fiecare grup avind libertatea de a face propuneri.

Dorneanu, Ponta sau Mitrea, posibili inlocuitori

Valer Dorneanu ar putea fi candidatul partidului pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, ramasa vacanta in urma demisiei lui Adrian Nastase, sustin surse din PSD. In favoarea lui Dorneanu au fost invocate faptul ca este o persoana echilibrata si un jurist de exceptie, si mai ales experienta sa anterioara in acest sens, el fiind presedinte al Camerei in perioada 2001-2004. Pe de alta parte, si numele lui Victor Ponta a fost avansat, tot neoficial, ca posibila varianta de candidat al partidului pentru conducerea Camerei, in favoarea lui invocindu-se argumentul ca este bataios.

Potrivit Regulamentului, Nastase ar trebui sa il propuna pe unul dintre vicepresedintii Camerei ca inlocuitor temporar, pina la alegerea noului presedinte. Surse din PSD sustin ca Nastase l-ar putea desemna ca inlocuitor pe Miron Mitrea. (R.B.)

Raportul de forte

l Putere: PNL - 67 deputati, PD - 48 deputati, UDMR - 22 deputati, PC - 21 deputati, PNTCD - 5 deputati, Minoritati - 18 deputati, Independenti - un deputat. Total: 182 deputati

l Opozitie: PSD - 112 deputati, PRM - 30 deputati, PIN - 2 deputati, Independenti - 2 deputati. Total: 146 deputati

l Neutri: 4 deputati independenti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea