Social

Secretele ministrilor penali, la un pas de dezvaluire

Dosarele ministrilor Mitrea, Pacuraru si Seres au ajuns de la DNA integral in Parlament, dar alesii se tem sa le multiplice, de teama ca probele secrete sa nu se scurga in presa. Ei au cerut sfatul CSM.

Lacunele din regulamentele Parlamentului si existenta documentelor secrete din interiorul dosarelor DNA ale lui Miron Mitrea, Paul Pacuraru si al lui Codrut Seres, venite de la Parchetul General, i-au determinat pe deputati si pe senatori sa ceara sprijinul CSM pentru gestionarea acestora. Conducerile Parlamentului s-au trezit in brate cu niste probe secrete, pe baza carora alesii tarii vor decide daca isi trimit sau nu colegii in anchete penale.

Toate trei dosarele au ajuns in ultimele doua zile la Parlament, o data cu solicitarile de aviz din partea DNA. La ora actuala, dosarul Mitrea, care contine 2.500 de pagini fotocopiate in sapte volume, se afla inchis intr-un seif la secretarul general al Camerei, Titu Gheorghiof.

Acesta ne-a mentionat ca documentele primite de la DNA nu contin vreo mentiune privind secretizarea lor si nu au venit, conform uzantelor, prin posta militara.

Si Senatul s-a trezit cu o colectie de probe cu care nu stie ce sa faca: dosarul Pacuraru, care cuprinde casete audio-video, patru volume de peste o mie de pagini si referatul DNA. Conducerea Senatului l-a trimis Comisiei juridice, care urmeaza sa se pronunte in termen de 8-10 zile, a declarat marti chestorul Ioan Chelaru .

Surse judiciare ne-au spus insa ca DNA ar fi luat aceasta decizie pentru ca in acest moment Legea raspunderii ministeriale nu precizeaza ce anume din dosar trebuie trimis la avizare, dar si pentru a lasa in responsabilitatea parlamentarilor pastrarea secretelor anchetelor.

Conducerea Camerei Deputatilor a remis ieri o adresa CSM prin care solicita un punct de vedere privind gestionarea dosarului Mitrea. Deputatii au ajuns la concluzia ca Regulamentul Camerei nu contine prevederi explicite pentru analizarea unor dosare in baza Legii raspunderii ministeriale si totodata nu stiu daca pot face publice - adica sa distribuie tuturor celor 330 de colegi - documentele din dosar.

„Exista posibilitatea ca unele documente sa fie secrete, sa contina stenogramele unor interceptari telefonice si alte informatii care nu pot fi facute publice. In plus, suntem legati si de prevederile Legii accesului la informatiile publice, care interzic ca documentele din dosarele aflate in proceduri judiciare sa fie facute publice. De aceea este imperios necesar un punct de vedere al CSM“, ne-a declarat vicepresedintele Camerei, Valer Dorneanu.

El ne-a mai precizat ca nu este exclusa secretizarea de catre Camera a unor documente din dosar.

Lidia Barbulescu , presedintele CSM, a declarat pentru Cotidianul ca solicitarea Camerei Deputatilor va primi un raspuns miercuri dupa-amiaza. Apoi, Biroul Permanent urmeaza sa remita dosarul Comisiei juridice, care va elabora un referat prin care sa propuna plenului Camerei sa voteze favorabil sau negativ cererea DNA.

La Senat, in cazul Pacuraru, Biroul Permanent a decis invitarea presedintelui CSM, Lidia Barbulescu, la sedinta Comisiei juridice in ziua in care se va dezbate cererea DNA, pentru a-si expune un punct de vedere in privinta procedurii concrete. Pana atunci, senatorii juristi nu au acces la documente.

 
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea