Social

Sechestru pe Azuga lui DIP

Proprietatile din Azuga ale lui DIP au primit ieri, pe linga stratul de omat, un nou blazon: sechestrul asigurator. Terenuri bine amplasate, o vila cocheta, proprietati care, pina acum, nu au fost justificate de ex-ministrul Industriilor.

Vestea instituirii sechestrului pe numeroasele achizitii din Azuga ale lui Dan Ioan Popescu a socat ieri administratia locala de pe Valea Prahovei. Vecinii demnitarului, insa, nu stiau nimic in momentul in care am ajuns la Azuga. De altfel, putini dintre ei au habar ca sint vecini de gard cu marele PSD-ist. La poalele pirtiei Sorica, de exemplu, toti vorbesc despre hotelul Luxten. Cladirea cocheta a fost inceputa in 2003 si ajunsese aproape de finalizare anul trecut, cind procurorii au demarat anchetarea modului in care familia Popescu si-a dobindit impresionanta avere. Lucrarile au fost sistate, utilajele Luxtenului stau acoperite cu prelate si asteapta neinceperea urmaririi penale.

Combinat cu Luxten

Patronii de la Luxten sint fosti parteneri de afaceri ai lui Dan Ioan Popescu. Firma a primit de la Ministerul Industriilor, pe cind era ministru DIP-ul (2001-2004), 20 de contracte in valoare totala de peste 57 de miliarde de lei. Construit pe terenul lui DIP, este cel mai bine situat hotel din Azuga, la numai citiva metri de pirtia de schi, iar telescaunul aproape ca trece peste imprejmuirea imobilului. Aici, metrul patrat de teren a ajuns sa coste intre 200 si 250 de euro.

Initiatii auzisera ca terenul este al fostului ministru. Mai stiau ca acesta ar fi luat ceva pamint si la Podul Ursului, platoul dintre Azuga si Predeal, platou pe care ar fi urmat sa se intersecteze telecabina ce ar fi unit pirtia Clabucet din Predeal de Sorica din Azuga.

Interzis, cu exceptia DIP

Vila de sub padure, pe cealalta parte a vaii, situata discret, in capatul strazii, este singura celebra. Mai toti localnicii te pot indruma spre ea: Luati-o dupa conducta aia groasa de gaze care spui ca alimenteaza un cartier. A fost ministru al Industriilor, se vede ca se are bine cu aia de la gaze. Strada foarte inclinata poate fi urcata iarna doar de masini 4x4. Este cea mai dichisita strada din Azuga si singura pe care descoperim nisip aruncat impotriva zapezii. La un moment dat, cind incepi sa zaresti virful vilei, un indicator te avertizeaza: Interzis, cu exceptia riveranilor, desi este singurul care are iesire pe acea strada. Mai faci citiva pasi si dai peste zidul inalt de circa trei metri ce imprejmuieste vila. Nu vezi mai nimic din sera si curtea plina de copaci. Inauntru se aud voci, citiva oameni lucreaza inca la extinderile demarate de un an de zile. O a doua vila se afla la numarul 16 pe str. Prahovei, lipita de o casuta mica si prapadita. Deasupra intrarii, un cap de cerb.

Vecin cu eroii neamului

La Monumentul eroilor din Primul Razboi Mondial , situat chiar pe soseaua nationala, au fost ingradite de curind doua loturi. Nimeni n-a observat pina acum, cind incercam sa identificam pe teren suprafetele gasite de procurori. In spatele monumentului, citeva utilaje sint parasite linga o fundatie terminata. Sub stratul de zapada se zareste o portiune din demisolul unei viitoare constructii.

In fata, partea stinga a monumentului este obturata de gardul de sirma a altui lot. Face parte dintr-un parculet, asa incit nimeni nu s-ar fi gindit vreodata ca terenul ar putea apartine altcuiva decit statului. Un metru costa aici intre 120 si 150 euro. (Mariana Bechir)

De ce e socat Dan I. Popescu
Desi considerata exorbitanta inca din 2003, cind s-au completat primele declaratii publice ale demnitarilor, 0 lui Dan Ioan Popescu a devenit subiect de presa pe 16 martie anul trecut, cind 2 a publicat o investigatie ce viza doua achizitii de terenuri realizate in anul 2004, cind DIP inca era ministru. Terenurile au fost cumparate pe 26 si pe 31 mai 2004 cu o suma de aproape 300.000 de euro, insa, in aceeasi perioada de timp, din conturile familiei Popescu disparusera doar 36.000 de euro. Pornind de la acest semnal, in mai 2004, Centrul de Resurse Juridice a depus o sesizare la procurorul general Ilie Botos , cerindu-i sa sesizeze Comisia de control a averilor.
Sint socat!, a declarat ieri Dan Ioan Popescu atunci cind a aflat ca dosarul sau a fost inaintat unei instante a Curtii Supreme. Radu Nicolae, expert al Centrului de Resurse Juridice, explica in ce consta socul demnitarului.

Cred ca nu se astepta sa se ajunga pina aici, pentru ca stia ce spune legea. In 1996, cind s-a adoptat Legea nr. 115 privind controlul averilor, Dan Ioan Popescu era ministru, iar Adrian Nastase era presedintele Camerei Deputatilor. La vremea aceea, au facut un sistem aproape perfect, astfel incit demnitarii sa nu ajunga pina aici. In primul rind, au impus ca cei care sesizeaza procurorul general sa prezinte dovezi certe de dobindire ilicita a averii. Or, dovezi certe nu pot obtine simplii cetateni sau ONG-urile, care pot cel mult sa ofere indicii. Pe de alta parte, legea insasi este confuza, pentru ca intr-un loc vorbeste despre avere dobindita ilicit, ceea ce inseamna ca a fost comisa si o fapta penala , iar in alta parte vorbeste despre avere nejustificata. In sfirsit, insasi Constitutia spune ca orice avere se prezuma a fi dobindita licit, adica revine statului sarcina sa dovedeasca faptul ca o avere nejustificata a fost dobindita in mod ilicit.
Pe acest considerent, spune Radu Nicolae, o eventuala sentinta de confiscare a averii nejustificate, dar care nu se poate dovedi ca a fost dobindita ilicit, ar putea avea probleme de constitutionalitate . Solutia e una fiscala: 0 nejustificata sa se impoziteze, eventual cu suta la suta, dar pentru asta sint necesare modificari legislative, spune Radu Nicolae.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea