Social

#urgenta #ucraina #contract #basescu

Se semneaza un acord de urgenta cu Ucraina

Intelegerea va viza ce trebuie sa faca autoritatile romane si ucrainene si n-au facut pana acum in caz de alerta pe inundatii .
 
Autoritatile romane au avut declaratii contradictorii pe tema comunicarii cu Ucraina in ceea ce priveste avertismentele legate de inundatii. Ministrul Internelor, Cristian David, a declarat ca nu s-au putut lua masuri din timp pentru limitarea pagubelor si pentru avertizarea populatiei din cauza ca Ucraina nu a comunicat cu Romania. La randul sau, presedintele Traian Basescu sustine ca nu acesta este motivul inundatiilor de pe Prut si Siret, ci faptul ca „amenajarile hidro din Romania nu sunt capabile sa preia asemenea debite uriase“. El a mentionat ca este vorba despre debite istorice, de exceptii, si ca nici un stat nu face investitii pentru a putea evita situatii cu totul si cu totul exceptionale.
„Se ia in calcul un prag rezonabil“, a spus Traian Basescu.

Romania nu are in prezent incheiat un acord cu Ucraina prin care sa se implementeze un sistem de alerta in caz de inundatii, nici o strategie ori harti comune de inundabilitate. „Ne vom intalni vineri pentru a incheia un acord de comunicare rapida in caz de
inundatii. Totodata, vom intocmi o harta a inundatiilor, transfrontaliera“, a precizat Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean Suceava. Marti, acesta a avut o intalnire cu guvernatorul regiunii Cernauti, Vladimir Kulis, in urma careia au stabilit ca mai multi specialisti romani sa mearga in Ucraina pentru a face masuratori ale debitului apei.

Ministrul de Externe, Lazar Comanescu , s-a intalnit luni cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, cu care a discutat despre cooperarea romano-ucraineana pentru contracararea efectelor inundatiilor din zona de frontiera. Hidrologi romani au plecat in Ucraina pentru a face, impreuna cu experti ai tarii vecine, masuratori si analize de specialitate in zonele afectate. Referitor la datele ce ar fi trebuit furnizate de Ucraina, oficialii MAE spun ca ministerele Mediului din cele doua tari vor face o analiza, deocamdata prioritara este rezolvarea crizei.

„Avem comunicare cu ucrainenii doar pe debitele de pe granita. O sa cerem sa ni se permita o inspectie pe cursurile apelor care vin din nord, pentru a avea o imagine completa asupra situatiei reale si pentru a sti la ce sa ne asteptam“, au declarat reprezentanti ai Guvernului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea