Social

#natalitate Romania #scadere natalitate #natalitate

Se nasc tot mai putini copii in Romania. Potrivit prognozelor, peste 30 de ani numarul tinerilor se va injumatati

Tot mai putini copii vin pe lume in Romania. Prima jumatate de an a adus un declin de peste 12.500 de nou nascuti, confirmand astfel prognozele demografilor si ale INS. Potrivit acestora, in urmatorii 30 de ani, in lipsa unor politici puternic pro-nataliste, numarul elevilor va scadea la jumatate fata de cei de acum. In primele 6 luni din acest an s-au nascut putin peste 85.000 de copii, fata de cei aproape 98.000 cati veneau pe lume i primele 6 luni din anul trecut.

Numaul casatoriilor a fost si el in usoara scadere, ceea ce ne spune ca politicile pro-nataliste de pana acum sunt putin eficiente.

Din cauza natalitatii slabe, a fertilitatii reduse, dar si a migratiei consistente, structura pe grupe mari de varsta a populatiei va continua sa se modifice, in sensul reducerii numarului si ponderii tinerilor si a populatiei adulte in paralel cu cresterea numarului si ponderii populatiei varstnice.

Populatia sub 15 ani a scazut

In ultimii 15 ani populaţia rezidenta de sub 15 ani a scazut de la 3,8 milioane de tineri la 3,05 milioane. Incepand cu anul 2015, generatiile scazute din punct de vedere numeric, nascute dupa anul 2000, au intrat in segmentul fertil al populatiei. Acestea vor reprezenta peste 50% din populatia feminina de vastafertila dupa anul 2030.

in aceste conditii, mentinerea scazuta atat a segmentului fertil al populatiei cat si al fertilitatii, sub nivelul de inlocuire a generatiilor, populatia tanara de 0-14 ani va cunoaste o scadere semnificativa in perioada 2015-2060, in varianta medie, de la 3,05 milioane la 1,7 milioane persoane, iar ponderea populatiei rezidente de 0-14 ani in total populatia va scadea de la 15,5% in anul 2015 la 12,9% in anul 2060.

Moldova, in topul zonelor "tinere"

Judetele din regiunea Nord-Est (Bacau, Neamt, Suceava si Vaslui) si din Nord-Vest (Bistrita-Nasaud, Salaj) se vor menţine si in anul 2060 in topul judetelor "tinere" cu ponderile cele mai mari ale populatiei rezidente tinere (de peste 16,0%). Judetele Dambovita, Gorj si municipiul Bucuresti se vor remarca cu ponderile cele mai mici ale populatiei rezidente tinere (de sub 10,0%).


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea