Social

Scrutin cu impuscaturi in Macedonia

Alegerile legislative anticipate, organizate de Skopje dupa esecul aderarii la NATO la summitul de la Bucuresti, au fost marcate de violente.

O persoana a fost ucisa, noua ranite si alte noua arestate dupa un schimb de focuri intre politisti si activisti politici albanezi, intr-un sat din apropierea capitalei.

Incidentul armat s-a produs in satul Aracinovo, situat la 10 kilometri nord de Skopje, locuit in majoritate de albanezi. Dupa schimbul de focuri, intrarea in localitate a fost blocata de vehicule ale politiei, iar votul a fost intrerupt „din motive de securitate", dupa cum a declarat seful Comisiei Electorale, Zoran Tanevski. Votarea a fost intrerupta si in alte sectii din Tetovo, Gostivar sau Debar.

Ieri, circa 1,7 milioane de macedoneni au fost chemati sa-i aleaga (din 1.540 de candidati) pe cei 120 de deputati, cat numara parlamentul de la Skopje. Masurile de securitate au fost consolidate dupa incidentele violente din timpul campaniei electorale, din vestul tarii, unde albanezii, care reprezinta circa 25% din totalul populatiei de doua milioane de locuitori, sunt majoritari.

Partidele albaneze se arata cu degetul

Pe parcursul lunii mai , sedii ale Uniunii Democratice pentru Integrare (DUI), partid albanez aflat in opozitie, au fost vandalizate, iar presedintele acestuia, Ali Ahmet (unul dintre fondatorii gherilei albaneze din Macedonia), a fost atacat.

Acuzat de aceste violente a fost Partidul Democratic Albanez ( DPA ), care a facut parte din fosta coalitie guvernamentala , alaturi de partidul conservator al premierului Nikola Gruevski, VMRO-DPMNE.

Ambele partide albaneze spera ca, in urma alegerilor, sa fie cooptate la guvernare. In urma confruntarilor de ieri, un fost lider al gherilei etnice albaneze, Agim Krasniqi, a fost arestat. E la fost unul dintre comandantii Armatei Nationale Albaneze in rebeliunea din 2001.

Integrarea Macedoniei in UE este cruciala

Partidul lui Gruevski, VMRO-DPMNE, creditat cu peste 30% din intentiile de vot , spera sa atinga majoritatea absoluta, pentru a implementa reformele cerute de Bruxelles inaintea negocierilor de aderare la UE si pentru a reduce influenta Partidului Democratic Albanez.

In prezent, VMRO-DPMNE detine doar 62 din cele 120 de fotolii parlamentare. Integrarea Macedoniei in structurile comunitare europene este cruciala pentru redresarea economica a acestei tari, afectata de o rata a somajului de peste 35%.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea