Social

Scorul meciului Stolojan-Tariceanu: 29-4

Theodor Stolojan este marele favorit al cetatenilor pentru preluarea sefiei Executivului, adunind de sapte ori mai multe procente decit Calin Popescu Tariceanu.

Mitul salvatorului Stolojan continua sa functioneze, in ciuda conului de umbra in care s-a aflat, timp de un an si jumatate, actualul consilier prezidential.

Potrivit ultimului sondaj Omnibus , realizat de institutul CURS cu o periodicitate de trei luni, fostul presedinte liberal conduce detasat in topul figurilor politice pe care romanii le vad capabile sa preia comenzile la Palatul Victoria.

La intrebarea Ce persoana credeti ca ar fi cea mai potrivita pentru a forma un nou guvern si a ocupa functia de prim-ministru?, 29% dintre respondenti l-au indicat pe Theodor Stolojan. Autorii cercetarii sociologice precizeaza ca intrebarea a fost deschisa, subiectilor neindicindu-li-se o lista cu nume, din care ei sa-si selecteze preferatul.

Nici una dintre personalitatile politice nominalizate de cetatenii abordati de CURS nu a obtinut 10% din preferinte. Astfel, pe locul doi se claseaza seful PSD, Mircea Geoana, care aduna sapte procente.

Il urmeaza actualul premier, cu numai 4%, si un trio de numai trei procente - Mona Musca, C.V. Tudor si Adrian Nastase. Totusi, 44 la suta dintre oamenii chestionati au refuzat sa pronunte un nume de prim-ministru favorit.

Sondajul CURS indica faptul ca numarul cetatenilor care cred ca zilele Cabinetului Tariceanu sint numarate il depaseste pe cel al oamenilor care cred in longevitatea acestuia.

Astfel, 42 de procente cred sau sint convinsi ca Tariceanu va fi schimbat, in timp ce numai 39% opineaza ca liderul PNL va rezista asalturilor lui Traian Basescu.

Basescu creste cu vertebra

Topul popularitatii principalilor lideri politici si clasamentul intentiilor de vot nu atesta evolutii majore in optiunile romanilor. Astfel, vertebra vatamata i-a adus presedintelui Traian Basescu un cistig de cinci puncte, 68% dintre intervievatii CURS avind o parere buna si foarte buna despre seful statului.

Il urmeaza Mircea Geoana cu 50 de puncte, si el in crestere de trei procente. Premierul Calin Popescu Tariceanu scade cu un punct si ajunge la egalitate cu Emil Boc (43% - parere buna si foarte buna).

La capitolul intentii de vot, sondajul CURS confirma spectaculoasa ascensiune a partiduletului condus de Gigi Becali (PNG), care ar aduna acum cele cinci procente necesare intrarii in Parlament.

In usoara urcare, datorata probabil excesului de populism manifestat in chestiunea reducerii TVA la produsele alimentare de baza, se afla si conservatorii lui Dan Voiculescu - 4%. La virful clasamentului, lucrurile stagneaza: Alianta D.A. - 42%, PSD - 23% (doua procente pierdute, din februarie pina acum), PRM - 14% si UDMR - 6%.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-16 mai, pe un esantion de 1.050 de subiecti cu drept de vot .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea