Social

#absolventi #loc de munca #satisfactie

Scoala romaneasca produce angajati nemultumiti

Chiar daca in maximum doi ani dupa absolvirea unei universitati 90% dintre tineri isi gasesc de lucru, doar 17% din ei sunt multumiti de locul de munca obtinut.

Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) a comandat un studiu pentru a afla situatia tinerilor absolventi . Realizat de Centrul Educatia 2000+ cu sprijinul unor experti de la firma britanica "Mott MacDonald", studiul arata ca foarte putini absolventi de studii superioare sunt multumiti de locul de munca.

Cercetarea a implicat absolventi, angajatori si reprezentanti ai agentiilor de recrutare a fortei de munca si analizat patru domenii: Drept, Inginerie Mecanica, Stiintele Comunicarii si Tehnologia Informatiei. Studiul a aratatca si angajatorii sunt nemultumiti de faptul ca, la primul loc de munca, absolventii au probleme in a aplica practic teoria invatata.

"Sunt rarisime cazurile in care un absolvent nimereste un job si acela este jobul pe care si l-a dorit, de aceea satisfactia absolventilor fata de studiile pe care le-au facut este intr-un trend descrescator. Exista astfel si problema continutului formarii - ce stiu acesti tineri sa faca dupa finalizarea studiilor", a declarat prof. univ. dr. Mihai Korka, team leader al proiectului, citat de Evenimetul Zilei.

Doar 60% dintre tinerii care au terminat o facultate se angajeaza in domeniu pe care l-au studiat, in timp ce mai mult de 30% gasesc locuri de munca in alte specializari.

"E bine ca tinerii reusesc sa se angajeze, dar in acelasi timp este nevoie de o mai buna colaborare intre universitati, angajatori si absolventi", a fost reactia Ioan Curtu, presedintele ARACIS, la rezultatele studiului. Cercetarea va fi transformata intr-o carte, care va cuprinde solutii si sugestii pentru adaptarea specializarilor la piata muncii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea