Social

Scoala Americana din Bucuresti nu e recunoscuta de statul roman

Peste 600 de elevi de clasele I-XII care invata la scoala americana din cartierul bucurestean Pipera (AISB), una dintre cele mai scumpe institutii private de invatamant din tara, isi vor termina studiile aici fara ca statul roman sa le recunoasca vreo diploma.
Pornind pe firul afacerii din spatele scolii Americane Internationale din Bucuresti, am aflat ca aici se ascunde o fundatie numita "American International School of Bucharest LLC".
La infiintare, aceasta s-a declarat persoana juridica fara scop lucrativ, o entitate nonprofit ale carei evidente contabile intra sub incidenta standardelor contabile internationale.
Directorul de dezvoltare al scolii, Lynn Wells, ne-a informat ca institutia pe care o conduce este acreditata de Asociatia scolilor si Colegiilor din New England, precum si de Consiliul scolilor Internationale. Despre vreo institutie din Romania care sa-i recunoasca functionarea nu s-a suflat nici o vorba. Totusi, in cazul elevilor care vor sa revina in scoli de stat, domnul Wells spune ca "acestia vor trebui sa se adreseze Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED). Directoarea CNRED, Daniela Garbea ne-a declarat ca, pentru institutia pe care o conduce, scoala Americana nu exista. Despre o echivalare a diplomelor acesteia nici nu se poate vorbi. Garbea ne-a trimis la Comisia de Acreditare a Invatamantului Preuniversitar dar nici cei de aici nu au in evidenta scoala din Pipera. Ba mai mult, nici in viitor nu se poate autoriza o asemenea institutie, pe motiv ca apartine altui sistem de invatamant . In ciuda acestor constatari, tot mai multi romani isi trimit copiii la AISB.
Au trecut in ultima vreme, pe aici copiii lui Adrian Nastase, Adriean Videanu, copii si nepoti ai clanului Becali, fiul lui Mugur Isarescu, precum si cel al lui Mircea Geoana.

Zeci de scoli particulare neautorizate au dat tepe elevilor

In ultimii 3 ani, 70 de scoli particulare din Romania au dat tepe elevilor. Acestora le-a fost ridicata autorizatia, fie pentru cateva specializari, fie pentru toate. In 2005, numarul scolilor care i-au pacalit pe elevi se ridica la 16. In prezent, exista 665 de scoli particulare autorizate. Potrivit Agentiei Romane pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), scolile au obligatia sa afiseze la loc vizibil autorizatia de functionare. ARACIP recomanda elevilor si parintilor ca, inainte de a se inscrie la o unitate de invatamant particulara, sa verifice pe site-ul Ministerului Educatiei sau direct la agentie, care sunt scolile autorizate pe niveluri de invatamant.
In cazul in care elevul se inscrie la o scoala care nu are autorizatie, studiile acestuia nu vor fi recunoscute de Ministerul Educatiei. Daca se inscrie la o scoala careia i se retrage autorizatia pe parcurs, studiile ii vor fi recunoscute si le va putea continua, fie la scoala respectiva, fie prin transfer, la o alta institutie de invatamant.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea