Social

#operatii amanate #Hexi Pharma #dezinfectanti diluati

Scandalul dezinfectantilor: Medicii amana operatiile!

 

Dupa ce rezultatele au aratat ca dezinfectantii Hexi Pharma folositi in spitalele din tara noastra sunt diluati, medicii refuza sau amana sa mai intre in salile de operatie!

”O parte (n.r. - dintre medici) nu mai intra in salile de operatii, o parte si-au pus problema sa nu mai intre. Medicii isi pun problema: domnule cum sa bag pacientul in sala de operatie”, spune Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, scrie europafm.ro.

“Si pacientii sunt ingrijorati. Unii chiar daca merg in sala de operatie stau cu mare grija. Toata lumea a ignorat aceasta problema serioasa de sanatate publica. Sunt foarte multi pacienti care au decedat din cauza infectiilor nosocomiale. Au fost interventii chirurgicale reusite, dar pacientii, dupa operatie, au intrat in infectie, unii au decedat, altii au fost nevoiti sa suporte tratamente cu antibiotice agresive cu consecinte destul de grave”, a declarat Vasile Barbu.

Spitalele care au amanat operatiile

In urma scandalului, operatii complicate au fost amanate la Institutul „Marius Nasta” din Capitala, cel mai mare spital pentru boli de plamani din Romania. Purtatorul de cuvant al spitalului, medicul Irina Strambu, a declarat ca au fost amanate ”operatiile mai riscante. Am facut doar operatii mici, avand in vedere ca medicii nu stiau daca pot conta pe dezinfectantii folositi pe piele de medici, dezinfectanti produsi de Hexi Pharma”.

“Dezinfectia se va face cu alte substante. Am decis asta dupa ce Guvernul a comunicat ca au fost gasite probleme la un produs de iod, deci nu mai aveam siguranta ca produsul este conform. De altfel, produsele Hexi Pharma pe care le avem vor fi inlocuite, vom face noi achizitii. Hexi Pharma nu sunt singurele produse pe care le avem, mai avem si de la alti producatori”.

Medicul a dat asigurari ca, la Institutul Marius Nasta, salile de operatii sunt foarte bine dezinfectate cu produse diferite si de la alti furnizori.

La Spitalul de Pediatrie din Galati insa  au fost sistate toate interventiile chirurgicale care nu sunt urgente. Pacientii internati sunt monitorizati cu atentie. Operatii vor fi facute doar dupa ce vor fi achizitionati dezinfectanti conformi.

Si la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, operatiile au fost sistate saptamana aceasta pentru doua zile, dupa ce produsele Hexi Pharma au fost retrase din spital. Interventiile au fost reluate ieri. Spitalul primeste dezinfectanti de la un furnizor din Targu Mures.

Spitalul Judetean de Urgente Craiova a anuntat ca va suspenda operatiile, in afara interventiilor de urgenta.

Reprezentantii spitalului cer sa fie anuntati oficial ca dezinfectantii Hexi Pharma nu sunt buni.

“Nu mai operam cazurile cronice, se opereaza numai urgentele, pe o perioada nedeterminata, pana cand vom primi oficial o hartie ca acesti dezinfectanti nu sunt buni si ca trebuie retrasi. Noi achizitionam in regim de licitatie. Asteptam hartie oficiala de la autoritati pentru a ne spune daca mai putem folosi sau nu acesti dezinfectanti. Noi avem contract cu trei firme”, a declarat, intr-o interventie la Realitatea TV, managerul Spitalului Judetean de Urgente Craiova, Bogdan Fanuta.

 


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea