Social

#bor #calendar ortodox cu gay #gay #fotografii #falsi preoti

Scandal mondial: preoti romani, in ipostaze gay in biserica

Noua editie a "calendarului ortodox cu gay" e pe cale sa starneasca din nou un imens scandal. Tineri musculosi, purtand insemne bisericesti, au pozat in ipostaze sexy. Biserica se delimiteaza, iar psihologii considera ca modul comunitatii gay de a transmite mesajul de toleranta este riscant.

Celebrul tabloid american Huffington Post a publicat, in editia electronica, un articol si mai multe fotografii din controversatul calendar gay intitulat "Calendarul Ortodox" 2015.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Protagonistii sunt 12 modele masculine care au pozat in ipostaze homo-erotice, inconjurate de obiecte religioase. Editia care urmeaza sa fie lansata anul viitor are ca tema toleranta sociala in conformitate cu convingerile religioase. Calendarul promoveaza, astfel, ideea de toleranta fata de cuplurile gay.

Jurnalistii americani atribuie calendarul unei echipe romani care ar fi realizat si editiile anterioare. Si ancheta Bisericii Ortodoxe Romane realizata anul trecut a stabilit ca in spatele calendarului erotic care infatisa asa-zisi preoti ortodocsi romani se afla, de fapt, cativa artisti laici din Timisoara.

Sursa foto: huffingtonpost.com

"A fost o incercare de discreditare. Calendarul, cu presupusi preoti ortodocsi, este calomnios. E un produs meschin, o dovada a intunericului din sufletul celor care au facut trucajul" a fost reactia de anul trecut a Patriarhiei.

In urma investigatiei, se pare ca autorii fac parte dintr-o miscare antireligioasa pornita din Rusia. Ceea ce confirma si unul dintre initiatorii proiectului din acest an, citat de Huffington Post. "Povestea (subiectul de anul acesta al calendarului - n.r.) are loc la Moscova, unde exista si cativa preoti care sunt de parere ca uniunile dintre persoanele de aceleasi sex nu sunt un semn al venirii apocalipsei, in ciuda faptului ca Patriarhul Ortodox Kirill sustine contrariul. Acestia reamintesc lumii ca homosexualitatea nu este unul din cele sapte pacate capitale si ca Iisus nu a spus niciodata ca ar fi un pacat", a declarat sursa jurnalistilor americani.

Sursa foto: huffingtonpost.com

"Aceasta serie noua va ilustra pacatele antice uitate de o biserica obsedata de a demoniza comunitatile de lesbiene, gay, bisexuali si transsexuali", a mai precizat sursa.

Sursafoto:orthodox-calendar.com

Anul care vine, ineditul calendar va fi disponibil atat intr-o varianta cenzurata, cat si intr-una necenzurata, care costa 35 de euro. In plus, fata de editiile anterioare, modelelor masculine li s-a alaturat de aceasta data si o femeie.

Huffington Post noteaza la finalul materialului faptul ca, la fel ca si in anii trecuti, calendarul nu este destinat utilizarii in scopuri religioase, ci este "o lucrare artistica, ce promoveaza modernitatea si dinamismul unor persoane implicate in Biserica Ortodoxa".

Jeni Chiriac, psiholog: "Se joaca cu focul"

Modalitatea de exprimare, fie ea si artistica, asumata de comunitatea gay ar putea sa nu isi atinga scopul, acela de a sensibiliza oamenii de rand la situatia homosexualilor. "Cei mai multi suntem ortodocsi practicanti si, raportat la mentalitatea noastra, cu o viziune destul de traditionalista, acest mesaj mai mult scandalizeaza si repugna decat sa sensibilizeze. Pentru ca atinge sensibilitati legate de ceea ce inseamna credinta si Dumnezeu, iar reactia credinciosilor poate fi negativa. Cand atingi subiecte tabu, reactiile oamenilor sunt paradoxale. Sunt toate sansele sa obtina mai degraba o reactie de dezaprobare si de condamnare, ceea ce nu este tocmai pozitiv pentru comunitatea gay", sustine psihologul Jeni Chiriac.


"Ca sa poti obtine o reactie este nevoie sa atragi atentia. Insa in cazul lor este o incercare indrazneata de rasturnare a valorilor, insa nu neaparat de succes. Politica lor ar trebui sa ocoleasca zonele de conflict, tinand cont de istoricul pe care il au nu mai departe legat de scandalurile iscate in urma marsurilor pe care le-au organizat in Capitala. Atingerea prea puternica a sensibilitatii celorlalti din afara comunitatii gay poate duce la violenta si la intoleranta. Deci, parerea mea e ca se joaca cu focul si nu este indicat", afirma psihologul.

Sursa foto: huffingtonpost.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea