Social

#andre szakvary #anca nicolescu #scindare #marea loja unita #masonerie

Scandal in Masonerie

A doua forta masonica din tara noastra, Marea Loja Nationala Unita din Romania, s-a scindat sambata in doua grupari.

Anul trecut, dupa mai multe sciziuni, masoneria romana parea ca se regrupeaza. Astfel, pe 24 ianuarie 2008, doua mari organizatii masonice, Marea Loja Nationala din Romania, condusa de Eugen Ovidiu Chirovici, si Marea Loja a Romaniei, condusa de Corneliu Al. Visoianu, au fuzionat cu ocazia Zilei Unirii, scrie Evenimentul Zilei.

Asadar, cu exceptia unor mici disidente, masoneria se structura in trei mari forte: Marea Loja Nationala din Romania (MLNdR) - condusa de Eugen Ovidiu Chirovici, MAREA LOJA NATIONALA UNITA DIN ROMANIA (MLNUR) - condusa de Bartolomeu constantin savoiu si Marea Loja Nationala a Romaniei (MLNaR) - Viorel Danacu. La acestea se adauga alte 6 organizatii masonice, printre care si Marele Orient.

Un cuplu conduce Ordinul!

Pe 29 martie 2008, Conventul Extraordinar al Marii Loji Nationale Unite din Romania l-a ales in unanimitate Mare Maestru pe Bartolomeu Constantin Savoiu , iar Horia Nestorescu Balcesti a fost ales Mare Maestru adjunct.

Bartolomeu Constantin Savoiu a fost initiat cu 33 de ani in urma intr-una dintre cele mai vechi Obediente din lume, infiintata in 1728, Marea Loja a Frantei (Grande Loge de France). "Am gasit o situatie absolut unica si nemaiintalnita in istoria masoneriei: o Obedienta condusa de un cuplu! Este vorba de numita Anca Nicolescu si de cetateanul strain Andre Szakvary . Inconjurati de cativa acoliti, ei au transformat Obedienta intr-o afacere privata pentru a obtine avantaje personale", spune Savoiu.

Pe 18 octombrie 2008, un convent cu 55 de delegati a hotarat excluderile lui Dan Trofin, Liviu Manecan, Doru Manu, Andre Szakvary si Sergiu Anghel.

Doua convente, doua conduceri

In aceeasi zi insa, "disidentii" condusi de Andre Szakvary si organizati intr-un alt convent au decis sa-i retraga lui Savoiu calitatea de Mare Maestru, interimar fiind numit Liviu Manecan.

"Acesti asa-zisi masoni, condusi de cuplul Szakvary-Nicolescu mutasera sediul Marii Loji la ei acasa. Am gasit Obedienta fara buget, fara situatie financiara, fara acte de identitate si fara documente. Szakvary s-a autointitulat Suveran Mare Comandor al Ritului Scotian Vechi si Acceptat din Romania, fiind cetatean strain, contrar oricaror reguli masonice..."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea