Social

#salarii #inghetare #bugetar #angajat #pensii #scadere #buget

Scaderea cheltuielilor, promisiunea de baza a Romaniei catre FMI

Romania va ingheta salariile bugetarilor si sa dea afara unul din sapte angajati de la stat in 2010. Aceasta este promisiunea pe care si-o ia Guvernul de la Bucuresti fata de Fondul Monetar International, in documentul trimis de tara noastra catre institutia internationala.

In scrisoarea de intentie a Executivului roman pentru eliberarea celei de-a doua transe a imprumutului, in valoare 1,85 miliarde euro miliarde euro se precizeaza mai multe aspecte legate de intentiile Bucurestiului pentru 2010.

Astfel, Guvernul Boc se angajeaza sa implementeze "masuri ca sa reducem in continuare fondul de salarii, incluzand inghetarea salariilor (0,3% din PIB), continuarea inlocuirii a doar unuia din sapte angajati plecati si taierea primelor si a orelor suplimentare (0,25% din PIB) si implementarea de masuri structurale pentru a reduce angajarile si a restructura sistemul de salarizare", dupa cum noteaza Adevarul.

Singurele salarii care vor fi ocolite de inghetare vor fi cele situate sub nivelul salariului minim din sistemul bugetar fixat pentru 2010, adica sub valoarea de 705 lei pe luna. Insa fondurile de salarii va fi redus si prin desfiintarea sau comasarea unor agentii guvernamental, precum si prin trimiterea bugetarilor in concediu fara plata pentru o perioada de 10 zile.

Cheltuielile bugetare ar urma sa fie reduse in 2010 cu inca 0,9% din PIB prin alte masuri, precum "inghetarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, a pensiilor (in afara celor sociale) si anumitor transferuri". Scaderea cheltuielilor bugetare ar urma sa scada si in urma reformei pensiilor, prin cresterea varstei de pensionare, revizuirea modului de acordare a pensiilor de invaliditate sau de boala si eliminarea pensiilor speciale.

In plus, statul roman se angajeaza sa monitorizeze cu atentie intreprinderile cu probleme, in special pe cele zece care se afla in atentia FMI. Acestor companii de stat li se vor stabili tinte semestriale, dupa cum noteaza Adevarul.

Romania a semnat in acest an un acord de finantare cu FMI, pentru o perioada de doi ani. In acest timp tara noastra urmeaza sa primeasca un total de 12,5 miliarde de euro, in opt transe. Pana in prezent Romania a primit doua transe din imprumut, in valoare de 6,57 miliarde euro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea