Social

#franta #presedinte #ue

Sarkozy, omul potrivit pentru criza UE

In ciuda micilor gafe subliniate adesea de presa, Sarkozy are aura unui om de stat ce isi va lasa amprenta in politica internationala .
 
In preziua sarbatorii nationale a Frantei, Nicolas Sarkozy si-a facut cadou un tur de forta diplomatica, la Paris. Chiar daca planul sau pentru o Uniune Mediteraneana a ajuns sa fie diluat prin adaugarea tuturor statelor membre UE si transformarea in Uniunea pentru Mediterana, sommetul ce a adunat 40 de sefi de stat si de guvern a fost un succes.

Sarkozy se poate mandri ca a facut primul pas catre scoaterea Siriei din izolarea diplomatica si, eventual, catre decuplarea acestui stat de Iran. Atragerea Damascului inspre dialogul cu Occidentul ar fi vitala pentru a lasa Teheranul fara sprijin in regiune.

Contextul este favorabil: Israelul poarta deja negocieri indirecte cu Siria, prin intermediul Turciei, pentru un eventual tratat de pace . Invitarea lui Bashar al-Assad la Paris, chiar daca l-a deranjat inclusiv pe fostul presedinte al Frantei, Jacques Chirac, l-a adus pe sirian la aceeasi masa cu premierul israelian, Ehud Olmert.

Mai mult, sommetul a fost ocazia cu care Siria si Libanul si-au anuntat reluarea legaturilor diplomatice. Fotografiile in care se imbratisau liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas , premierul israelian Ehud Olmert si presedintele Frantei au facut inconjurul presei mondiale. Abbas l-a laudat pe Sarkozy ca fiind „un important prieten al Palestinei si Israelului“, „omul potrivit pentru a accelera procesul de pace“. Olmert, la randul sau, a subliniat ca Israelul si palestinienii nu au fost niciodata mai aproape de un acord de pace .

Pe langa extraordinara reusita de imagine, ramane de vazut care va fi soarta acestei Uniuni pentru Mediterana. Spre deosebire de proiectul lansat de Traian Basescu, Forumul Marii Negre, aceasta Uniune are in spate intreaga Uniune Europeana. Mai mult, Uniunea pentru Mediterana se bazeaza pe proiecte concrete de cooperare in domenii bine stabilite, ce vor fi duse la bun sfarsit, adancind cooperarea dintre statele europene si cele din sudul Mediteranei.

Chiar daca a preluat presedintia Uniunii Europene intr-un moment dificil, „nu“-ul irlandez planand asupra reformei institutionale a UE, Sarkozy este cea mai potrivita persoana pentru a galvaniza liderii europeni catre gasirea unei solutii.
Sa nu uitam ca tot el a fost cel care a gasit solutia „mini-tratatului“, dupa „nu“-ul frantuzesc si olandez. Succesul de duminica de la Paris probeaza din nou acest lucru.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea