Social

#ue #sarkozy #barrosso

Sarkozy intensifica presiunea asupra presedintelui polonez pentru a semna Tratatul de la Lisabona

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a intensificat presiunea asupra omologului sau polonez, Lech Kaczynski , pentru a semna Tratatul de la Lisabona , chiar daca textul a fost respins de irlandezi .

Liderul polonez, considerat eurosceptic, a spus la inceputul lunii ca nu ar avea nici un sens sa semneze tratatul, dupa ce acesta a fost respins de irlandezi prin referendum si ca Varsovia nu il va ratifica decat daca irlandezii isi vor schimba parerea.

El a declarat ulterior ca Polonia nu va bloca ratificarea tratatului, dar ca refuza in continuare sa il semneze, chiar daca a fost aprobat de Parlamentul polonez.

Sarkozy, care a prezentat prioritatile presedintiei franceze a UE, i-a cerut liderului polonez sa-si respecte cuvintul si sa semneze textul. "Chiar el a negociat tratatul. Si-a dat cuvantul si acesta nu a fost respectat. Nu este o chestiune de politica, este o chestiune de moralitate", a subliniat el in Parlamentul European.

"In Europa, daca semnezi ceva si apoi nu mai respecti semnatura, atunci nu mai exista Europa. Daca iti dai semnatura la Bruxelles, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa sustii actiunea acasa", a mai declarat Sarkozy.

Sarkozy il sustine pe Barroso pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene

Tot joi in fata Parlamentului European de la Strasbourg, Sarkozy s-a declarat favorabil unui nou mandat al portughezului Jose Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene incepand din 2009, relateaza AFP.

"Ma intrebati daca am un candidat pentru functia de presedinte al CE, iar raspunsul meu este da. Ma intrebati daca este asezat la aceasta masa, raspunsul meu este da", a spus Sarkozy, aflat alaturi de Barroso, la care in mod clar s-a referit.

Fost premier , Barroso conduce Executivul european din 2004. Mandatul sau se va incheia anul viitor. El nu a vorbit niciodata public despre intentiile sale, dar apropiati au spus ca va candida pentru un al doilea mandat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea