Social

Sarkozy, cel mai impopular presedinte din istoria Frantei

„Un Ayrton Senna la volanul unui ”. 

Nici un presedinte al Frantei nu a inregistrat mai multe opinii negative decat are in momentul de fata Nicolas Sarkozy, de cand se fac acest fel de masuratori (1981), lucru recunoscut chiar si de Le Figaro , un cotidian apropiat de actualul presedinte. Patronul sau, industriasul Serge Dassault, este bun prieten cu „Sarko”.

Totusi, nici Le Figaro nu a putut face abstractie de cifrele catastrofale din sondaje. Dupa ce a mai pierdut opt la suta din cota de popularitate in luna aprilie, doar 32 la suta dintre francezi mai sunt de acord cu politicile lui Sarkozy, arata Institutul sociologic BVA.

Pe de o parte, faptul ca luna de miere dintre alegatorii francezi si presedintele Nicolas Sarkozy s-a incheiat destul de repede, cel putin de cand inima lui a fost acaparata de Carla Bruni , a fost privit ca un lucru de asteptat. Pe de alta parte, era greu de anticipat ca „Sarko” va ajunge sa fie dezaprobat de 64 la suta dintre conationalii sai, contraperformanta pe care nici Jacques Chirac, nici Francois Mitterrand nu au atins-o vreodata.

Chiar daca si acestia au inregistrat minimuri de opinii aprobatoare de 32, respectiv 31 la suta, macar nu aveau atatea opinii defavorabile, iar erodarea imaginii lor s-a produs de-a lungul mai multor ani.

In schimb, Sarko a ajuns la aceste scoruri defavorabile la mai putin de un an de la alegerea sa, pe 6 mai 2007, cand 53 la suta dintre francezi i-au acordat increderea lor in detrimentul rivalei socialiste Segolene Royal.

Se pare ca presedintele l-a tras in jos in sondaje si pe premierul sau, Francois Fillon , ale carui actiuni sunt dezaprobate de numai 46 la suta dintre francezi. Ceea ce a contribuit la scaderea accelerata a increderii acordate tandemului de la conducerea Executivului Frantei au constituit-o incercarile de reforma in sistemul de educatie.

Cele patru saptamani de proteste ale elevilor, care se opun reducerii de posturi din invatamant au facut ca 65 la suta dintre francezi sa incline inspre a-i aproba, in timp ce numai 30 la suta sunt de acord cu planurile Guvernului. In acest sens, Claude Allegre, fost ministru al Educatiei, descria pentru revista Le Point situatia in felul urmator: „Nicolas Sarkozy a subestimat extraordinara lentoare a mecanismelor noastre institutionale si financiare. El piloteaza ca Ayrton Senna, dar se afla la volanul unui tractor (...), da impresia de dinamism, fara a ajunge sa puna lucrurile in miscare”.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea