Social

Sarbii si kosovarii se acuza reciproc pentru incidentele de la Mitrovita

Ciocnirile violente de luni dintre politia ONU, si protestatarii sarbi pe de alta parte au lasat in urma un bilant tragic. Un politist ucrainean a murit din cauza ranilor suferite si peste 150 de persoane au fost ranite, luni, in confruntarile de la Kosovska- Mitrovita (nordul Kosovo), cele mai grave de la proclamarea independentei provinciei majoritar albaneze, la 17 februarie . NATO si ONU au afirmat ca sarbii au utilizat arme automate si grenade de mana.

Astfel, saizeci si trei de politisti ONU, 20 de militari francezi din cadrul KFOR si circa 80 de sarbi au fost raniti, informeaza AFP, citat de Mediafax. Intr-o evolutie paralela, liderii belgradeni si cei kosovari se intrec in acuzatii. Premierul kosovar Hashim Thaci a acuzat Belgradul ca „inspira violenta” in regiune. „Este regretabil ca Guvernul sarb nu a invatat nici o lectie din trecut. Considera ca isi pot realiza obiectivele din trecut inspirand violenta in noul Kosovo “, a declarat Thaci, la Pristina .

Pe de alta parte, ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, care a efectuat luni o vizita in Kosovska-Mitrovita, a declarat ca operatiunile politiei ONU la cele doua tribunale si arestarea judecatorilor sunt impardonabile si au intrecut limitele unui comportament civilizat, in gestionarea acestei crize.

„Aceasta (ciocnirea, n. red.) ar fi putut fi evitata, dar cineva a avut nevoie ca ea sa se intample. Situatia dureaza de cateva zile, de angajatii sarbi ai sistemului de justitie au patruns in cladire, am luat legatura cu persoane din cadrul MINUK si am stabilit ca nu se va intampla nimic luni, cand urma sa vin la Kosovska- Mitrovita”, a spus acesta celor peste 1.000 de sarbi, adunati in piata din centrul orasului.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea