Social

Sarbii din Kosovo vor vota la alegerile de duminica din Serbia

Etnicii sarbi din Kosovo vor vota duminica, in cadrul alegerilor legislative si municipale sarbe, raspunzand unui apel al Belgradului, care a ales astfel sa ignore in mod ostentativ independenta noului stat cu riscul de a spori tensiunile cu albanezii din fosta provincie, relateaza AFP.

Pe langa sfidarea evidenta a autoritatilor de la Pristina , Serbia ignora si atributiile misiunii ONU. MINUK administreaza Kosovo de la sfarsitul conflictului din 1998-1999 dintre fortele sarbe si separatistii albanezi, fiind,in principiu, singura abilitata sa organizeze alegerile din Kosovo.

Replica liderilor kosovari nu s-a lasat asteptata, ei declarandu-si nemultumirea in ceea ce priveste atitudinea Belgradului. „Alegerile municipale sarbe (din Kosovo) sunt ilegale. Acestea nu pot fi la originea noilor institutii din Kosovo”, a declarat vicepremierul kosovar Hajredin Kuci. Cu toate acestea, Kuci a tinut sa sublinieza ca „guvernul nu va folosi violenta pentru a-i impiedica”, noteaza sursa citata.

„Organizarea de alegeri sarbe in Kosovo inseamna depasirea unei limite", a declarat seful MINUK Joachim Ruecker, care a subliniat ca administratia sa considera aceste alegeri drept ilegale. Misiunea ONU a ajuns totusi la un acord tacit cu liderii kosovari albanezi pentru a autoriza sarbii din Kosovo sa voteze la alegerile legislative, subliniind ca acestia au „dubla nationalitate”, sarba si kosovara.

Dar MINUK si autoritatile din Kosovo se tem ca sarbii vor profita de alegerile municipale pentru a consolida o administratie sarba paralela, care dureaza de la sfarsitul conflictului din 1998-1999, gratie ajutorului politic si financiar al Belgradului.

De la independenta, sarbii majoritari in nordul Kosovo, incurajati si chiar ghidati de Belgrad, au desfasurat actiuni simbolice si adeseori violente pentru a-si demonstra loialitate fata de autoritatile sarbe si refuzul fata de recunoasterea sau colaborarea cu cele ale noului stat kosovar.

„Alegerile sunt singura legatura politica a sarbilor din Kosovo cu Serbia si vor incerca sa isi consolideze aceasta legatura votand masiv”, apreciaza Igor Aritonovici care conduce o organizatie neguvernamentala in enclava sarba Graceanita, in apropiere de Pristina, capitala Kosovo, citat de AFP, conform Mediafax.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea