Social

Sanatatea plamanilor, masurata gratuit

De "Ziua mondiala fara tutun", romanii vor beneficia de teste medicale efectuate in corturi speciale amplasate in marile orase din tara.

Ziua de 31 mai este declarata de Organizatia Mondiala a Sanatatii "Ziua mondiala fara tutun". La ora actuala, 1,3 miliarde de persoane din toata lumea fumeaza.

Jumatate din fumatorii de azi vor muri probabil in urma unei boli derivate din consumul tutunului, avertizeaza specialistii pneumologi. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, pana in 2030, fumatul va ucide anual un adult din sase.

Desi aproape 70% din aceste decese survin in tarile in curs de dezvoltare, fumatul ramane o problema majora de sanatate in Europa.

Fumatul provoaca riduri

Bolile provocate de fumat sunt diverse: cancer, emfizem pulmonar, infertilitate , impotenta, infarct, fragilitate imunitara, arteroscleroza, sindromul tabagic fetal, scaderea capacitatii de memorare.

De asemenea, este cunoscut faptul ca aparitia ridurilor este mai tardiva la persoanele care nu fumeaza, iar dantura fumatorului are de suferit prin ingalbenirea dintilor si aparitia cariilor. Potrivit statisticilor, la ora actuala, 1,3 miliarde de persoane din toata lumea fumeaza, in timp ce mai mult de 4,9 milioane de oameni mor anual din cauza acestui consum. Numarul deceselor provocate de fumat este mai mare decat al celor provocate de alcool, droguri, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.

Fumatul este responsabil pentru 75% din infarctele la fumatorii cu varsta sub 50 ani si pentru 30% din decesele cauzate de diferitele forme de cancer. In Romania, se inregistreaza anual aproximativ 33.000 de decese ca urmare a consumului de tutun.

Masurati-va varsta plamanului!

Astazi aveti ocazia sa va masurati varsta plamanului si concentratia de monoxid de carbon din aerul expirat in corturi speciale, amplasate in zonele centrale din Bucuresti si din toate resedintele de judet din tara.

Aceste masuratori sunt incluse in campania nationala initiata de Ministerul Sanatatii cu ocazia „Zilei mondiale fara tutun".

In Bucuresti, cortul va fi amplasat la intersectia dintre Strada Ion Campineanu siAleea Kretulescu (in fata Bisericii Kretulescu). Agentia Nationala Antidrog (ANA) organizeaza, cu aceeasi ocazie, o campanie pentru sensibilizarea opiniei publice privind adoptarea si implementarea unor masuri legislative pentru interzicerea totala a formelor de publicitate si promovare a produselor din tutun.

6,5 milioane de romani fumatori

Eurobarometrul special al Comisiei Europene privind atitudinea cetatenilor UE cu privire la consumul de tutun arata ca, in 2007, 32% din europeni sunt fumatori, cea mai ridicata prevalenta fiind in Grecia (42%), Letonia si Bulgaria (36%). La polul opus se afla Portugalia (64% din cei intervievati au declarat ca nu au fumat niciodata). In Romania, 31% din repondenti au declarat ca sunt fumatori, aproximativ 6,5 milioane de persoane.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea