Social

Sanatate privata cu 300 de euro

Asigurari colective, individuale sau familiale. Sint variantele posibile ale asigurarilor private de sanatate care ar trebui sa intre pe piata din Romania in aceasta toamna. Legea pentru aceste asigurari este gata de anul trecut, dar nu se poate aplica pentru ca nu exista carucioare ), tratamente stomatologice si chiar operatii in strainatate. Pentru atragerea de capital in sistem, legea prevede ca firmele de asigurari vor avea chiar dreptul sa infiinteze spitale si farmacii.
Salvarea sistemului sanitar e la mina romanilor cu bani. Asigurarile private ar trebui sa intre foarte curind pe piata. Vor oferi conditii de lux la cazare, medicamente la discretie, servicii stomatologice si chiar interventii chirurgicale in strainatate sau operatii estetice . Se va plati in plus cel putin 300 de euro pe an.

Legea prevede ca asigurarile private sint facultative si pot fi contractate numai de cei care contribuie deja la fondul public de asigurari de sanatate pentru servicii medicale de baza. Asta inseamna ca pe linga cei 6,5% din salariu pentru fondul de asigurari pe care-i platiti acum, va trebui sa contribuiti in plus. Cu toate ca normele legii nu sint finale, se stabileste ca se vor putea incheia asigurari medicale colective si individuale. La asigurarile de tip individual vor avea acces persoanele cu venituri mari care vor dori, spre exemplu, un confort mai crescut ori tratament preferential. Cele colective se adreseaza in special salariatilor, iar accesul este conditionat de politica firmei fata de salariati si de politica fiscala, care sa accepte ca aceste cheltuieli facute pentru asigurarile de sanatate sa fie deductibile in totalitate.

La asigurarile colective ar putea avea acces majoritatea salariatilor. In acest moment, avem discutii cu expertii din Statele Unite, care stiu exact conditiile in care se incheie asigurari private in Occident. S-ar putea sa introducem pe linga asigurarile colective si individuale si pe cele de tip familial, ne-a declarat Marius Covlescu, reprezentant al Ministerului Sanatatii.
Plati in Romania, operatii in Occident

Pe baza contractului incheiat de firmele de asigurari cu persoanele care vor dori servicii mai bune, se va garanta accesul real la servicii medicale pentru care se plateste si ca acestea vor fi de calitate. Serviciile oferite merg de la cele de prevenire, pina la asistenta medicala la domiciliu, dispozitive medicale (proteze, carucioare), tratamente stomatologice, medicamente si chiar investigatii medicale in strainatate. Pentru a deveni asigurat la privat trebuie sa indeplinesti cumulativ mai multe conditii: sa ai domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, indiferent de cetatenie; sa fii inscris pe lista unui medic de familie; sa te supui unui examen medical prealabil in vederea stabilirii riscului.
prima de asigurare depinde de virsta

Normele la legea asigurarilor prevad ca se pot contracta asigurari suplimentare si complementare. Cele suplimentare cuprind serviciile medicale pe care nu le deconteaza sistemul public (confort sporit de spitalizare, interventii estetice, o serie de servicii stomatologice etc.), iar asigurarile complementare se refera la serviciile care sint decontate partial de catre sistemul public de asigurari (compensarea la medicamente).

Sumele care se vor plati depind de starea de sanatate pe care o aveti. Sint avantajoase asigurarile colective facute de patronat, pentru ca se negociaza pentru mai multe persoane, iar prima de asigurare va fi mai mica. In cazul asigurarilor individuale, cind se stabileste suma de plata se tine cont de virsta, de starea de sanatate, rezultatele examenului medical, asa ca suma variaza, mai explica reprezentantul MS.
Asigurari private, din toamna

Potrivit lui Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in aceasta perioada Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si reprezentantii Colegiului Medicilor si Ministerul Sanatatii discuta pe marginea normelor de aplicare a legii asigurarilor de sanatate private. Probabil ca undeva, cel tirziu in toamna, vom avea normele, apreciaza Crisan. Asiguratorii estimeaza ca in cazul unei asigurari private de sanatate, cu o suma asigurata de 10.000 de euro pe cinci ani, care acopera servicii medicale, interventie chirurgicala si boli grave, prima anuala se va ridica la aproximativ 300 de euro.

De asemenea, potrivit acestora, in cazul asigurarilor de sanatate colective, polita va fi mult mai ieftina decit in cazul asigurarilor individuale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea