Social

# obiceiuri si traditii mosii de toamna #Mosii de toamna #obiceiuri si traditii

Sambata sunt Mosii de Toamna! Obiceiuri si traditii pe care sa le respecti

Sambata, 4 noiembrie, sunt Mosii de Toamna. In aceasta zi, ortodocsii se roaga pentru cei dragi, trecuti in nefiinta, carora le fac pomeni.

Mosii de Toamna, dar si restul sarbatorilor de Mosi, de peste an, sunt celebrate sambata, deoarece, potrivit scrierilor bisericesti, trupul lui Iisus Hristos a fost inmormantat intr-o zi de sambata.

Ce trebuie sa faci de Mosii de Toamna

Sambata, de Mosii de Toamna, se fac colive si pomeni pentru cei trecuti in nefiinta. Credinciosii merg la biserica, unde asculta Sfanta Liturghie, apoi preotul scoate din prescură miridele pentru morți, pe care le așază sub Sfântul Agnet, rostind numele morților de pe pomelnice.

Coliva si vinul nu trebuie sa lipseasca de la slujba de pomenire. Coliva semnifica trupul celui adormit, este expresia materiala a credintei noastre in inviere, pentru ca este preparata din boabe de grau, iar Mantuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grau, prevestind Invierea Sa. In acelasi timp, vinul reprezinta sangele Mantuitorului.

Dupa finalizarea slujbei, credinciosii impart sarmanilor coliva, vin, colaci, pachete cu mancare, insotite de lumanari aprinse.

Obiceiuri si traditii de Mosii de Toamna

Se spune ca cine respecta traditiile de Mosii de Toamna, va avea noroc si sanatate in lunile urmatoare. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiti pentru iertarea pacatelor. Cei care au posibilitatea, este bine sa imparta si cate patru sau sase pachetele care sa contina si masline, asemanate de Hristos cu sufletul omului.

Sursa foto: wikimedia.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea