Social

Salariul de mama, aprobat de guvern

De anul viitor, "salariul" pentru femeile care devin mame este de opt milioane de lei. Guvernul a adoptat, ieri, o ordonanta de urgenta in acest sens. Banii ii vor primi numai persoanele care in anul dinaintea nasterii copilului au realizat venituri pentru care au platit impozit. Cele opt milioane de lei se vor acorda pentru cresterea copilului sanatos in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Concediul maternal si indemnizatia se dau doar pentru primele trei nasteri. Daca femeia revine la locul de munca, atunci va primi un stimulent lunar de trei milioane de lei, situatie in care plata indemnizatiei de 8 milioane de lei se suspenda. De la 1 ianuarie 2007, indemnizatia se va reduce la 6 milioane lei, iar stimulentul, la un milion de lei. Guvernul a mentinut propunerea Ministerului Muncii ca de indemnizatia pentru cresterea copilului sa poata beneficia oricare dintre parintii naturali ai copilului, dar si adoptatorul, tutorele sau persoana care are un copil in plasament. Alocatia de stat pentru copii cu handicap va fi de 2 milioane lei vechi in plus, lunar, pana la implinirea de catre copii a varstei de trei ani. Aceasta se aplica de la 1 ianuarie. Beneficiari vor fi si persoanele care nu sunt asigurate in sistemul public de pensii, precum si cele care nu desfasoara activitate. Perioada in care persoana beneficiaza de drepturile pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare. In prezent, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face din bugetul asigurarilor sociale. Efortul financiar pentru plata noilor drepturi este estimat la aproximativ 7,1 miliarde lei in 2006 si aproximativ 18 miliarde lei pentru 2007 si va fi facut de bugetul de stat, conform ministrului Gheorghe Barbu .
Mamele magistrat isi pierd privilegiile
Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a recunoscut ca articolul din Legea Anticoruptie care prevedea ca magistratilor sa li se acorde lunar, pentru fiecare copil nascut, 75% din media veniturilor, in timp ce restul persoanelor primesc o indemnizatie fixa, este discrimininatoriu. Ministrul a cerut ieri, in sedinta de guvern, abrogarea articolului printr-o ordonanta de urgenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea