Social

#salariu #cota unica #tva

Salarii mai mici, preturi mai mari, daca FMI impune TVA de 25% si cota unica de 20%

Delegatia FMI la Bucuresti a propus o masura pe care guvernantii o excludeau pana acum: majorarea TVA la 25% si a cotei unice de impozitare la 20%.

Dupa discutiile preliminare cu FMI, ministrul de Finante Sebastian Vladescu a dat asigurari ca TVA-ul nu va fi majorat. Surse guvernamentale si Bogdan Hossu , liderul Cartel Alfa, sustin insa ca FMI vede in majorarea taxelor cea mai sigura metoda de a creste incasarile le bugetul de stat. Oficial, reprezentantii guvernului neaga deocamdata posibilitatea cresterii taxelor.

"Fondul nu a facut o astfel de declaratii, noi nu facem astfel de declaratii. Pana nu se incheie negocierile, nu se face niciun fel de declaratie. Orice sursa veti folosi va fi una falsa", a declarat pentru Realitatea.net Andreea Paul Vass , consilierul economic al premierului Emil Boc.

Adoptarea acestor masuri ar duce la cresterea preturilor si ar putea cauza un nou val de concedieri. In cazul in care TVA va fi marita pana la 25, guvernul nu va mai fi nevoit sa reduca aparatul bugetar, crede , fost ministru al Privatizarii din guvernul Ciorbea. 

Efectele cresterii TVA asupra preturilor sunt greu de apreciat, deoarece unii producatori ar putea suporta o parte din scumpire, in timp ce altii ar mari preturile si mai mult pentru un profit mai mare, potrivit Gandul.

Cresterea cotei unice de impozitare la 20% ar insemna o scadere a salariilor de 4%. Daca pana acum statul incasa o sesime din veniturile salariale, acum fiecare roman va plati o cincime din ce castiga. La un salariu brut de 2.000 lei, pentru care acum este platit un impozit de 320 lei, cresterea va fi de 80 lei, statul incasand 400 lei in cazul cresterii cotei unice. 

Scaderea directa a salariilor nu este singurul pericol care ii paste de romani. Deoarece si patronul trebuie sa renunte la inca 4% din profit, unele companii ar putea concedia angajati pentru a-si reduce cheltuielile.

In urma crizei economice, si alte tari europene au marit TVA. In Grecia, taxa a cescut cu doua procente, pana la 21%, in timp ce guvernul maghiar a marit TVA cu cinci procente , pana la 25%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea