Social

Salariatii Fortus Iasi din nou in strada

Zeci de muncitori de la cel mai mare combinat din Moldova au pichetat ieri sediul AVAS din Bucuresti nemultumiti de faptul ca si-ar putea pierde locurile de munca. Protestatarii considera ca actionarul majoritar al combinatului Fortus Iasi refuza "sa-si respecte obligatiile asumate".

Sindicalistii au pichetat sediul AVAS timp de o ora. Presedintele sindicatului Fortus Iasi, Dumitru Mihailuc, a sustinut ca "actionarul majoritar de la Fortus, Metalexportimport Bucuresti, nu si-a respectat obligatiile privindinvestitiile pe care trebuia sa le faca la societate din 2003, cand a preluat Fortus, investitii de aproximativ 8 milioane de euro (facand investitii de 500.000 de euro, doar in 2007) si 11 milioane de euro privind implementarea programului de restructurare aprobat in 2005".

Cei peste 1.700 de angajati s-au declarat, de asemenea, nemultumiti de faptul ca inregistreaza intarzieri la salariu si au cerut conditii mai bune de munca si echipamente adecvate.
In prezent, societatea are datorii comerciale de 23 de milioane de euro, lucrarile fiind livrate de Fortus catre diversi clienti, iar banii fiind incasati de Metalexportimport Bucuresti.

In aceste conditii, Sindicatul Fortus Iasi considera ca o parte din vina ar apartine AVAS, institutie care, in opinia lor, avea obligatia sa monitorizeze respectarea contractului de privatizare de catre actionarul majoritar. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu , a anuntat ca "nu este exclus ca statul sa initieze o actiune de reziliere a privatizarii Fortus SA Iasi, ca urmare a faptului ca actionarul majoritar nu si-a indeplinit obligatiile investitionale".

De cealalta parte, Metalexportimport reclama faptul ca nici statul nu si-a indeplinit obligatiile luate la privatizare, referitor la scutirea de la plata a unora dintre datoriile "istorice" ale combinatului. "Din pacate, se pare ca este un blocaj de comunicare, fapt care a generat si nemultumirea muncitorilor", a precizat Sergiu Amarandei, seful biroului de marketing din cadrul Fortus.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea