Social

Saddam nu a avut legaturi cu Al-Qaida

Analistii americani demonteaza o alta "gogoasa", dupa cea a arsenalului de distrugere in masa, care a fundamentat razboiul din Irak. Fostul dictator irakian Saddam Hussein nu a avut legaturi cu reteaua terorista Al-Qaida, arata un studiu sponsorizat de Pentagon . Concluzia face praf una dintre principalele motivatii ale invaziei Irakului: colaborarea liderului de la Bagdad cu oamenii lui Osama Bin Laden . Cercetarea a peste 600.000 de documente irakiene recuperate de trupele americane si britanice dupa rasturnarea lui Saddam Hussein in 2003 a demonstrat ca intre acesta si Al-Qaida nu au existat legaturi directe. Raportul realizat de Institutul pentru Analize de Aparare (IDA) nu a fost primit prea bine la Pentagon, luat pe nepregatite de rezultate. Potrivit postului de televiziune „ABC", Minis­terul Apararii a anulat conferinta de presa destinata prezentarii documentului si a decis sa nu mai posteze pe internet concluziile think-thank-ului din Virginia. Oficiali militari citati de cotidianul britanic "The Guardian" au precizat ca cei care sunt interesati de studiu vor primi prin e-mail copii neclasificate. Autorii raportului au gasit dovezi ale sprijinului de care au beneficiat unele grupari palestiniene din partea lui Saddam. Atentia dictatorului s-a indreptat insa asupra cetatenilor irakieni din tara sau din strainatate, pe care ii suspecta de terorism si de complot impotriva regimului sau.

Dovezi ignorate

Nu este pentru prima data cand afirmatiile ad­mi­nistratiei de la Washington cu privire la motivatiile razboiului din Irak au fost demontate. Inca din 2002, cu un an inainte de declansarea conflictului, analisti militari au contrazis declaratiile privind legaturile dintre Bagdad si Al-Qaida. Atunci, ei au precizat ca guvernul irakian nu a initiat membri ai gruparii teroriste in folosirea armelor chimice. Cu toate acestea, apropiatii presedintelui american au continuat sa sustina ca informatiile primite de ei demonstreaza existenta unor contacte intre dictatorul irakian si gruparea terorista condusa de Osama Bin Laden . Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea