Social

Sa redescoperim Romania fara mari eforturi

Se spune despre Romania ca este o tara cu un foarte mare potential turistic, insa neexploatat eficient. Oriunde ai fost, ti s-a intamplat macar o data sa te confrunti cu servicii care uneori lasa de dorit, dar niciodata nu ai putut sa te plangi de frumusetile naturale si de monumentele pe care si strainii au ajuns sa le aprecieze. Din pacate am fost poate prea indoctrinati in scoala cu “patria muma” ca sa mai privim obiectiv lucrurile de care avem parte in Romania.

Sa uitam pentru moment de problemele turismului romanesc si sa ne amintim ca ne bucuram de litoral sau zone de campie, depresiuni si dealuri, munti si lacuri, chei si pesteri, de minunate traditii romanesti pastrate inca de o mana de oameni, manastiri, cetati, castele, paduri, rauri, izvoare termale, evenimente si festivaluri locale si nemaipomenite retete culinare.

Daca in aceasta vara nu ai apucat sa-ti faci inca vreun plan si simti nevoia de o schimbare de decor, sau pur si simplu vrei o sugestie, noi te invitam sa descoperi cateva zone minunate ale tarii : Brasovul si Baile Herculane.

Brasovul

La Brasov poti ajunge cu trenul, microbuzul sau masina personala. Pentru cine se grabeste, ultimele doua variante sunt mai indicate. In Gara Brasov – unul dintre cele mai importante noduri feroviare in Romania - simti deja ca ai intrat intr-o alta lume, una pestrita, unde urechea iti este gadilata de zumzetele romanesti cu puternic accent ardelenesc, de conversatiile in limba romanesh, de maghiara vorbita de catre locuitori, atat cei din oras, cat mai ales de cei ai localitatilor din imprejurimi si bineinteles de cuvintele strainilor care vin in numar mare in perioada verii.

De vizitat pentru curiosi

Intreaga zona a Brasovului ofera o varietate impresionanta de locuri numai bune de vizitat in vacanta. Pornind de la Gara Brasov, exista o legatura directa cu autobuzul spre Centru. Vara acesta reprezinta una dintre cele mai impresionante zone. Casele viu colorate, cu flori la ferestre, magazinasele de pe strazile intortocheate, de la haine si suveniruri la produse de aromoterapie si muzica ambientala, puzderia de terase si restaurante unde poti gusta preparatele locale, turistii si localnicii, fiecare vorbind limba lui, toate acestea fac un tablou care nu poate sa te lase indiferent.

Pentru o persoana venita dintr-un oras foarte aglomerat si nu tocmai igienic precum Bucurestiul, o plimbare pe strazile din Centru este totodata si un prilej de a vedea locuri ingrijite cu atentie, precum parculetele frumos amenajate unde nu gasesti o hartie aruncata pe jos, instalatiile de joaca pentru copii sunt moderne si functionale. Aici se afla cel mai cunoscut loc de intalnire a brasovenilor, Piata Sfatului. Pe langa faptul ca este de o frumusete care-ti ia ochii, ea se bucura si de numeroase obiective turistice din imprejurimi precum Biserica Neagra, Casa Muresenilor, Catedrala Ortodoxa sau Casa Sfatului.

Daca doresti doar sa te plimbi, gasesti in drum o gramada de restaurante, baruri, terase, cafenele, magazine, vanzatori ambulanti, muzicieni de ocazie, tarabe cu suveniruri, care dau culoare locului. Una dintre propunerile de plimbare este fara indoiala Strada Republicii, reprezentativa in acest sens si care se gaseste langa Piata Sfatului si Biserica Neagra. Aceasta din urma poate fi din nou vizitata, cu toate ca de obicei se afla in restaurare.

Numele de Biserica Neagra l-a primit dupa incendiul din anul 1689. Inceputa in 1383, constructia gotica este una dintre edificiile de referinta ale Brasovului, dar mai ales ale intregii Romanii. Daca doresti sa asisti la unul dintre concertele de muzica clasica tinute in aceasta locatie, este suficient sa citesti panourile cu anunturi de evenimente de la fata locului.

Pentru o panorama a orasului Brasov, se poate urca pe Varful Tampa cu telecabina sau pe jos, in drumetii. Peisajul merita intr-adevar efortul, mai ales in zilele senine de vara, cand intreaga Tara a Barsei se dezvaluie privirii. Si pentru ca tot ne aflam pe inaltimi, trebuie spus ca Brasovul se poate lauda cu cea mai buna statiune de ski din tara. Se poate ajunge in Poiana Brasov cu autobuzul care face legatura intre oras si statiune, cu masina mica sau pe jos, pentru amatorii de drumetii.

Deoarece se bucura de o mare popularitate in sezoanele de vacanta, locurile de cazare sunt destul de solicitate, astfel incat este bine sa incerci sa rezervi din vreme o camera. Ai numeroase facilitati de petrecere a timpului liber, trasee turistice, restaurante, discoteci, sporturi estivale, locuri in care sa faci un gratar sau pur si simplu sa te bucuri de soarele de munte. Un element negativ il poate reprezenta statul pe la cozi la telecabina si sirul nesfarsit de masini adunate in statiune, atat vara, cat si iarna, uneori devenind o zona foarte aglomerata.

Posibile obiective pe scurt :

  • Aleea de sub Tampa
  • Belvedere
  • Biserica Catolica (Muresenilor)
  • Biserica Neagra
  • Biserica Sf. Nicolae si Prima Scoala Romaneasca
  • Biserica Sfanta Treime din Schei
  • Casa Negustorilor
  • Casa Muresenilor
  • Cetatea Brasovului
  • Dupa Ziduri
  • Muzeul de Istorie - Casa Sfatului
  • Masivul Postavarul
  • Piata Sfatului
  • Pietrele lui Solomon
  • Poarta Schei
  • Poiana Brasov
  • Prima Scoala romaneasca
  • Strada Republicii
  • Strada Sforii
  • Turnul Alb + Turnul Negru
  • Varful Tampa
  • Vechea Primarie (Casa Sfatului)

Frumoasele inconjurimi brasovene

Brasovul este inconjurat de localitatile Sinaia, Predeal, Fagaras si Sighisoara. Pe langa acestea, exista si niste zone mai putin cunoscute, dar care constituie si ele obiective turistice demne de vizitat : Cetatile Taranesti din Rasnov si Feldioara, Branul si Castelul aferent, impreuna cu o capela funerara numita Capela Stela Maris (cripta Reginei Maria), Bisericile-Cetate Harman, Prejmer, Sanpetru, Cristian, Roades, Ungra si altele. Aceste obiective sunt destul de importante, totusi, deoarece unele dateaza si din secolul al XIII-lea, iar pentru amatorii de arhitectura sau istorie pot constitui adevarate desfatari.

Dificultatea sta in drumurile care de cele mai multe ori sunt foarte proaste, intre Brasov si diversele localitati. Un alt minus ar fi faptul ca nu toate aceste zone sunt dezvoltate din punct de vedere economic, astfel incat noile constructii moderne se combina intr-un mod bizar cu vechile case taranesti, erodate de ploi si de vant. In Sanpetru, de exemplu, multi locuitori din Brasov si nu numai au inceput sa-si construiasca frumoase case de vacanta, sau pensiuni pentru atragerea turistilor.

Aici se poate sta confortabil si la preturi cat se poate de decente. Zona insa este una de sat si nu ofera posibilitati de distractii satisfacatoare pentru oricine. Cine alege sa stea in gazda intr-un sat si vine impreuna cu copiii, are posibilitatea sa le arate acestora ciurda, in fiecare seara, revenirea vacilor, cailor si capritelor de la pascut. Daca pleci din Brasov spre aceste obiective, ar fi bine sa stii ca decizia de a lua un taxi implica un tarif dublu pentru zonele exterioare orasului si ca trebuie platit si drumul de intoarcere al soferului in oras.

Cel mai rentabil si mai rapid este cu masina personala. Autobuzele care fac legatura intre Brasov si localitati au orarele afisate in Autogara, aflata imediat in stanga, la iesirea din Gara Brasov. De o vreme exista si microbuze, care au inceput sa inlocuiasca masinile mari si foarte vechi, dar conditiile nu sunt tocmai unele de lux, asa ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare, in caldura inabusitoare si cosurile cu produse ale calatorilor.

Evenimente la care se aduna lumea

In Brasov se tin festivaluri anuale si diverse evenimente culturale, astfel incat in a doua jumatate a verii vei putea participa la tot felul de activitati, cum ar fi, de exemplu, in comuna Apata, sarbatoarea campeneasca numita « Zilele Apatene », dedicata persoanelor cu origini in aceste locuri, in care turistii au prilejul sa vada spectacole de muzica traditionala romaneasca si maghiara si totodata, acestia se pot desfata cu minunatele preparate culinare ale celor doua natii. Aici pot vizita si Pestera Barlogul Ursului, precum si alte obiective turistice din comunele inconjuratoare.

La inceputul toamnei are loc langa Brasov “Romanian Electronic Festival”, un eveniment organizat langa Brasov, cu multa muzica buna, diverse sporturi si locuri de luat masa. In septembrie se desfasoara si Festivalul Toamnei la Sinaia, editia a XIII-a, la care orice turist aflat in imprejurimi poate participa, bucurandu-se de activităţile artistice, sportive şi de divertisment, puse la dispozitie de catre organizatori. Cat despre Cerbul de Aur, se pare ca si anul acesta va fi amanat, astfel incat ar fi bine sa nu-ti faci prea mari sperante in acest sens.

Mancarea, bat-o vina!

Brasovul este una dintre cele mai nimerite zone pentru gurmanzi si pentru cei care vor sa incerce preparate facute cu mare talent. Fie ca esti invitat la o masa taraneasca, undeva la sat, fie ca mergi la unul din numeroasele restaurante ale orasului, papilele tale gustative in mod sigur nu vor ramane insensibile la gustul bucatelor puse pe masa. La Brasov orice eveniment, nunta, botez, petrecere, festival, vizita, este insotit de mancaruri atat de bune, incat incepi sa simti pe propria piele expresia « ca la mama acasa ».

De la ciorbele cu mult zarzavat si bineinteles bucatele de carne, la fripturile de pui, vaca, porc, iepure, curcan sau rata, ajunge sa te doara sufletul ca nu mai incape in tine si prajitura cu miez de nuca proaspat macinata. Painea este adesea adusa din Sfantul Gheorghe, e mare, rotunda, crocanta si miroase imbatator de bine, probabil este ca nicaieri in Romania. Chiar si la tara, arta culinara e la mare pret si locuitorii fac paine la cuptor, sau celebrii cartoscolaci – dupa reteta ungureasca, lipchii cu branza dulce, din oua proaspete, cozonaci cu mac sau nuca, dar nu asa, un firicel, ci pus sanatos in ei compozitie, sa se vada si mai ales sa se simta, si prajituri cu diverse creme, toate facute in casa.

Friptura de porc cu mamaliguta sau sarmalele sunt adevarate pacate culinare si nu ai trait cu adevarat daca nu ai mancat macar o data in Brasov, sau in zonele inconjuratoare. Nici la micul dejun nu esti mai putin rasfatat, avand in vedere ca poti sa-ti comanzi direct de la ciobani diverse branzeturi si lapte, la care sa adaugi legumele de gradina care au cu totul si cu totul alt gust decat cele de oras. De evitat insa localurile si restaurantele unde preturile sunt nejustificat de mari, asa cum se intampla uneori in Piata Sfatului, unde si bautura este extrem de scumpa la unele terase.

Din fericire, exista destule locuri de luat masa, fie cele oferite direct de catre numeroasele hoteluri sau pensiuni, fie in alte parti, cu preturi accesibile. Singura problema este sa stii cand sa te opresti din mancat. Si din baut, ca lumea are tuica si vin facute in casa, iar o intoarcere la o viata traditionala poate fi extrem de seducatoare in aceste zone. Doar nu degeaba exista bucatari straini care vin vara in Brasov pentru a urma cursuri de gastronomie !

Unde stam

Inca din gara s-ar putea sa ti se propuna un loc de cazare, deoarece oferta este extrem de variata si exista multe gazde si pensiuni care fac concurenta hotelurilor. Se poate sta atat in Brasov, cat si in Poiana sau in localitatile din jurul orasului. Daca nu ai nimic rezervat dinainte, poti gasi la fata locului o camera. Preturile sunt decente si in functie de oferta, poate fi inclusa si una din mese pe zi, sau chiar mai multe. Avantajul de a sta undeva la tara este linistea incredibila si lipsa stresului.

Noaptea poti sta ore intregi numarand puzderia de stele, caci numai talangile vacilor se mai aud si din cand in cand vreo masina sau un tren in departare. In schimb, in sate magazinele si locurile de distractie lasa mult de dorit. Pentru cei carora le place viata moderna, ar fi bine sa ramana in Brasov, caci au de unde alege. Orasul are opera, teatru, cinematografe si discoteci, asadar nu se pune problema de plictiseala.

Baile Herculane

Daca iti doresti sa combini baile de soare cu muntele si cu puterea tamaduitoare a apei, te invitam la Baile Herculane. Este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, avand o vechime de aproape 2000 de ani. Baile Herculane au o istorie aparte, facand parte in trecut din zonele de confluenta si de trecere ale Imperiului Roman, ramanand gratie acestui lucru cu vestigii descoperite pe parcursul vremurilor : fragmente ceramice, arme, statui, unelte, apeducte, bazine, tabule romane. Au de asemenea si unele influente austriace. In plus, asezate fiind pe Valea Cernei, intre munti, peisajele sunt de o rara frumusete, pentru orice vizitator care iubeste macar un pic natura.

De ce merge lumea la Herculane?

De cele mai multe ori, principala atractie o reprezinta izvoarele cu apa termala continand cloruri de sodiu, potasiu, magneziu, carbonati si sulfati de calciu si magneziu si alte asemenea substante. Numeroasele izvoare termo-minerale sunt denumite in general dupa zeii romani si se afla la cativa kilometri de statiune : Izvorul Hercules I, Apollo I, si II, Diana I - III, Neptun I- IV, Izvorul Traian, Izvorul Scorillo s.a.m.d. Statiunea se bucura de aeroionizarea negativa, care ajuta la eliminarea stresului prin incarcarea electrica a corpului uman.

Izvoarele asezate pe marginea drumului se numesc « cloace » si de obicei sunt pline de turisti, astfel incat nu prea iti mai vine sa intri. Pe langa ele sunt vanzatori ambulanti care comercializeaza costume de baie si prosoape. Exista un puternic miros de sulf, nu numai aici, ci in toata statiunea si pentru persoanele mai sensibile este greu sa se acomodeze cu el. Unele dintre aceste « bazine » termale sunt lasate complet in paragina, inconjurate fiind de gunoaiele lasate in urma de catre turisti. Cel mai nimerit este sa mergi la un strand cu apa termala, unde desi adancimea apei nu este prea mare, cel putin e mult mai curat si mai spatios.

Zona ofera numeroase restaurante, baruri, terase de vara , bazine de înot cu apa termala sau piscine, sauna, masaj, electroterapie, chinetoterapie, hidrochinetoterapie, recuperare functionala, cultura fizica, medicala, acupunctura, biliard, chiar si internet-cafe-uri. Din pacate nu toate aceste locuri sunt la standardele dorite. De exemplu, bazinele cu apa termala din subsolul hotelurilor de pe vremuri sunt destul de indoielnice din punct de vedere al igienei, precum si serviciile oferite de catre cabinetele de cosmetica, masaj, aromoterapie.

Inca nu s-a renuntat peste tot la prosoapele imbacsite si gresia este veche, ciobita, astfel incat intreaga ambianta in loc sa te relaxeze, iti ridica intrebari. De aceea este indicat sa te interesezi inainte, pentru a avea parte de servicii de calitate. La Baile Herculane merg cel mai adesea persoanele varstnice si copiii, astfel incat pot dezamagi un tanar care cauta distractii mondene. Din pacate, unele edificii vechi sunt in ruina, ceea ce a contribuit mult la imaginea negativa cu care se confrunta statiunea in ultimii ani.

Exista totusi servicii speciale pentru copiii care nu-si pot insoti parintii peste tot si sunt dati in grija unor persoane specializate, precum si servicii pentru patrupede, care sunt si ele rasfatate in felul lor.

Se pot face drumetii si excursii in statiune si pe Valea Cernei, unde peisajul spectaculos al stancilor abrupte si al brazilor de pe creste te face sa uiti de orice neplacere. In functie de traseul ales, este foarte indicat sa te interesezi daca exista surse de apa sau daca trebuie sa-ti iei cu tine o sticla, pentru ca sunt izvoare montane doar in anumite locuri, iar zonele de pe traseu nu au toate adaposturi.

Una dintre cele mai impresionante excursii este la Orsova, orasul de la Porţile de Fier I de pe Dunăre. Indiferent ca vii dinspre ele sau de la Herculane, cand dai de marea intindere de apa albastra pe care se revarsa soarele cald de vara, simti ca renasti. Asezate in curbe dulci, de-a lungul malului, sunt case mandre, cu ochii mari ai ferestrelor indreptati spre lacul de acumulare si curti pline de flori, in culori atat de vii si cu atat de multe petale, incat iti vine sa-ti bagi nasul prin zabrelele gardurilor si sa le mirosi.

Poti lua pranzul la un restaurant asezat strategic pe un petic de pamant care inainteaza in larg, astfel incat te simti inconjurat din toate partile de apa, in timp ce savurezi un peste delicios. Insa poate cel mai frumos obiectiv turistic in Orsova este Manastirea Sfanta Ana. A fost ctitorita de Pamfil Seicaru, in memoria celor cazuti in primul razboi mondial . In 1945 este transformata in restaurant. Din 1990, manastirea si-a reprimit rolul pentru care a fost construita, redevenind asezamant religios. Amplasata deasupra orasului Orsova, la o inaltime de cateva sute de metri, pe Dealul Mosului, se mandreste cu o panorama absolut uluitoare.

Se poate urca pe drumul serpuit, prin padure, pana in varf, pe micul platou unde este amplasata. Stilul arhitectural este alcatuit din elemente traditionale romanesti, fiind construita din lemn si avand forma literei U. Este inconjurata de un pridvor de lemn, pe care stau aranjate covorase tesute manual, de catre maicute si multe, foarte multe ghivece cu flori.

Daca stai pe acest pridvor, in aer liber, cu lemnul usor scartaind sub picioare, in spatele manastirii, cat vezi cu ochii se intinde scanteietor Golful Cernei, cu vaporase si pescarusi, pana departe, iar sufletul iti este cuprins de o pace nesfarsita. Numai zgomotul propriilor pasi pe podeaua de lemn iti poate tulbura reveria. Micuta biserica este inconjurata de chilii cu cerdac si rasaduri de flori. Pentru oricine vrea sa viziteze asemenea loc, va pleca de acolo cu liniste in suflet si cu niste imagini absolut de neuitat. Merita facute niste fotografii.

Cateva propuneri de excursii :

  • Pestera Hotilor
  • Grota Haiducilor
  • Orsova
  • Grota cu aburi
  • Crucea Alba
  • Cascada Cernei - strandul „7 izvoare calde”

Unde ne cazam?

Oferta este extrem de variata, avand de ales intre moteluri, hoteluri, pensiuni, particulari, vile, unele persoane alegand chiar si cortul, instalat pe diversele trasee. Alegerea cazarii este foarte importanta, deoarece conditiile oferite variaza neasteptat de mult. De evitat vechile hoteluri, in care mobila imbacsita de acum 20 de ani iti taie orice avant si unde curatenia in camera, asternuturile dubioase si perdelele par a fi incremenit acolo de ceva timp.

Exista destule vile noi si pensiuni unde pretul e chiar mai ieftin si unde te bucuri de geamuri termopane, baie in camera cu gresie si faianta , cu mobilier modern si asternuturi proaspete. Mancarea este ieftina la restaurantele si terasele din imprejurimi si se pot chiar cumpara din piata cele necesare, unde se gasesc legume, pepeni, mere si alte fructe de sezon.

O vacanta reusita nu este neaparat cea prezentata prin reclame, ci aceea care se potriveste cu sufletul nostru. Ca sa te simti bine acolo unde mergi, trebuie ca specificul locului sa poata rezona in tine, intr-un fel sau altul. Brasovul este o destinatie mai dinamica, moderna, cu mai multe posibilitati decat poate profita un om intr-un singur concediu. Baile Herculane reprezinta azi o imagine de glorie pierduta.

Daca insa esti gata sa lasi departe defectele statiunii si sa optezi pentru o gazda onorabila, te poti bucura de niste peisaje care sunt cu adevarat senzationale, prin dramatismul formelor de relief si nuantele de verde ale padurii, prin inaltimea stancilor verticale si apele reci de munte. Cine are parte de asa frumuseti incepe sa priveasca si altfel Romania.

Autor: Georgiana Leanca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea