Social

Sa nu ne-mbatam cu apa de trandafiri

Pana in ziua primului scrutin, majoritatea liderilor PSD s-au ferit sa vorbeasca de candidatul independent Sorin Oprescu. A fost pronuntat insistent doar numele lui Cristian Diaconescu pentru ca electoratul sa stie exact cine este de fapt reprezentantul fostului partid de guvernamant care se bate pentru Primaria Generala. Dupa momentul demisiei, despre doctorul Oprescu s-a discutat doar pe la colturi, mai ales in tabara lui Ion Iliescu – unde in alta parte? –, fiind exprimat regretul cu privire la candidatura lui Diaconescu pentru functia de edil-sef al Capitalei. Presedintelui PSD nu i-au convenit clevetelile politicienilor din vechea garda, care nu urmareau altceva decat sa rasuceasca cutitul in rana lasata de criza de candidati pentru fotoliul de primar general . Mircea Geoana putea sa se opuna. Nu a facut-o pentru ca a sperat ca Diaconescu va reusi pe 1 iunie sa-l intreaca pe fostul coleg Sorin Oprescu si sa intre in turul doi alaturi de Vasile Blaga, demonstrand pe aceasta cale ca nominalizarea lui nu a fost gresita.

 Nu s-a gandit insa nici un moment la optiunea bucurestenilor, dupa cum s-a vazut fiind in dezacord cu asteptarile liderilor care l-au impins pe Diaconescu intr-o competitie nepotrivita pentru el. Rezultatul scrutinului a rasturnat calculele lui Geoana, independentul Oprescu reusind sa-l bata la scor pe "oficialul" PSD. Se pare ca unii dintre votanti s-au imbatat cu apa de trandafiri daca au putut sa-l trimita pe omul lui Iliescu in turul doi, programat pe 15 iunie, cu riscul de a compromite un politician serios cum este Diaconescu. Succesul lui Oprescu face acum ocol in randul social-democratilor si ii da apa la moara inclusiv lui Mircea Geoana, care, nemaiavand incotro, indeamna partidul, toate fortele de stanga, sa stranga randurile pentru a-l sustine politic pe "haiducul independent", ramas sa lupte cu adversarul din turul doi, pedelistul Vasile Blaga. Nu este cazul sa credem ca Geoana nu stie ce face atunci cand il ia inapoi in brate pe Oprescu. Este un gest asteptat, menit sa demonstreze ca presedintele pesedist este dispus sa intre in cercul intereselor lui Iliescu, Mitrea sau Nastase intr-un moment politic favorabil pentru partid. O asemenea mobilizare de a incolona PSD in spatele lui Sorin Oprescu arata cat de mare este pretul pe care partidul este dispus sa-l plateasca.

 Daca cineva spune ca in acest caz nu a existat un scenariu politic, identic cu ce s-a intamplat acum patru ani in sectorul 5, inseamna ca nu vrea sa ia in seama forta celor care conduc de fapt partidul de la infiintare si pana in prezent. Ion Iliescu este o putere maligna in PSD, care nu va putea fi oprita decat daca va fi anihilata politic. Fara sustinerea tacita a tatucului, probabil ca doctorul Oprescu nu ar fi fost in situatia de astazi. Sunt bucuresteni care si-au dat votul pentru Iliescu, in primul rand. Ne place sau nu, acesta este adevarul. Totusi, Sorin Oprescu are o problema. Una care ar putea sa-l faca pe Vasile Blaga primar general. Este vorba de demascarea sustinerii pesedite valabile in turul doi. In acest context, independenta lui dispare total. Devine automat candidatul PSD, indiferent cat va incerca sa convinga alegatorii ca ramane independent pana la capat. Electoratul ar putea merge atunci pe mana lui Blaga dintr-un motiv foarte simplu: interesele pesediste dauneaza grav Bucurestiului. Daca se adauga si sustinerea pe fata a electoratului peremist, atunci Oprescu ar putea sa piarda cursa finala, chiar si cu ajutorul nedeclarat dat de liberali pe ascuns. Arta compromisului intra in joc.

 Apoi este evidenta reactivarea "aliantei celor 322". Pe ambele fronturi se duce o lupta corp la corp. Ataca Blaga cu Iliescu, loveste Oprescu in Basescu. PSD sau PD-L? Clientela lui Iliescu sau oamenii lui Basescu? Sunt intrebari pe care ni le punem toti. Este clar, miza politica depaseste cadrul electoral valabil pentru Primaria Generala. Pentru cine castiga in turul doi, probabilitatea de a se impune la alegerile din noiembrie este mare. Ar fi un pas urias, neasteptat facut de PSD daca Sorin Oprescu iese primar general. Ar constitui o pierdere mare pentru PD-L daca Vasile Blaga va ocupa doar locul secund. Esecul va demonstra declinul din ultimul timp la capitolul mobilizare generala, paralel cu neputinta pedelistilor de a se impune in fata unui partid de numele caruia se leaga coruptia la nivel inalt. Efectul negativ se va rasfrange si asupra locomotivei de la Cotroceni. Electoratul bucurestean va decide insa cum va arata viitorul peste zece zile.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea