Social

S-a facut pace pe Codul Muncii

Negocierile dintre sindicate si patronate pentru o forma finala a Codului Muncii s-au finalizat, saptamana aceasta, cele doua parti ajungand la o concluzie comuna, prin care au depasit si ultimele divergente , cu privire, in primul rand, la stabilirea normelor de munca si a indemnizatiei de concediu, informeaza Mediafax. Valentin Mocanu , purtatorul de cuvant al CNSRL-Fratia, a declarat ca sindicatele au solicitat ca parlamentarii sa nu aduca modificari la aceasta forma finala a Codului Muncii. Definitivarea proiectului este "un succes atat din punct de vedere practic, al unor clarificari necesare in actul normativ, cat si un pas important in abordarea responsabila si profitabila a dialogului social", arata Confederatia Patronala a Industriei Serviciilor si Comertului (CPISC), intr-un comunicat de presa. Potrivit acestuia, noul text va contribui esential si la reducerea muncii la negru (prin prevederi ferme privind interzicerea oricarei relatii de munca fara incheierea unui contract individual de munca ) si clarificari care sa limiteze posibilitatile de abuz de ambele parti.
Inca de la adoptarea Codului Muncii, in martie 2003, patronatele au acuzat ca noul act normativ genereaza mult mai multe avantaje pentru salariati decat pentru patroni, ei considerand legea prea restrictiva si calificand multe articole drept "aberante". Propunerile formulate de Ministerul Muncii prin proiectul initial de modificare a Codului Muncii ar fi rezolvat o mare parte din nemultumirile exprimate de patroni inca din momentul adoptarii legii, aducand insa masuri in detrimentul salariatilor. Potrivit propunerilor, patronii nu mai erau obligati sa asigure formarea profesionala a salariatilor, angajatii puteau fi obligati sa munceasca suplimentar, iar sindicalistii sau reprezentantii salariatilor nu mai erau imuni in fata angajatorilor. Aceste propuneri au fost vehement criticate de sindicate, care au recurs la proteste si au purtat negocieri indelungi cu patronii, avand medierea Ministerului Muncii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea