Social

S-a deschis prima banca de celule stem din Romania

Femeile insarcinate pot dona sau depozita, pentru uz propriu, celule stem , in prima banca de sange placentar din Romania, care functioneaza in regim privat, incepand din iulie, in Cluj.

Celulele stem, care se recolteaza din cordonul ombilical sau din sangele placentar, sunt folosite in special in cazuri de leucemie -boala care ucide, anual, peste 4.000 de oameni in toata lumea.

"Laboratorul de depozitare se afla la Cluj, insa, pentru recoltare , colaboram cu toate spitalele judetene din tara. Astfel, orice mama care doreste sa depoziteze sau sa doneze celule stem poate cere sa i se recolteze sange placentar la nastere. Recoltarea sangelui placentar este o procedura simpla, care dureaza intre 30 de secunde si 3 minute", a precizat Sergiu Habago, managerul companiei Cord Blood Center - care detine banca privata de celule stem.

Recoltarea, transportul si procesarea celulelor stem, in cazul mamicilor care doresc sa doneze sange placentar, este gratuita. Femeile care vor sa stocheze celulele stem in banca privata, care vor fi folosite in cazul in care copiii lor se imbolnavesc, trebuie sa plateasca 3.270 lei pentru recoltare si procesare, plus o taxa de 17 euro plus TVA - pentru intretinerea celulelor in banca privata.

Managerul Cord Blood Center a precizat, ca in cazul donatiilor de sange placentar, cazurile de compatibilitate intre donator si pacient sunt foarte mici, de 1 la 2.000.000. "Doar in cazul fratilor si surorilor, compatibilitatea este de aproximativ 25 la suta", a completat Habago.

Prima recoltare de celule stem s-a facut in Romania in anul 2006, insa, la aceasta ora, unitatile de sange placentar sunt depozitate intr-o banca privata din Slovacia. "Exista un proiect prin care vrem sa aducem toate unitatile de sange placentar din Slovacia si sa le depozitam in Romania. Procedura este insa foarte complicata, pentru ca avem nevoie de o autostrada, avand in vedere faptul ca este vorba despre transportul unor substante periculoase, mai precis al celor in care sunt conservate celulele", a adaugat Seriu Habago.

In banca privata din Slovacia exista peste 3.000 de unitati de sange recoltate din Romania.

Pana acum, in toata lumea, au fost efectuate 10.000 de transplanturi de sange placentar.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea